Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Begin nu je eigen moestuin

Als je de klusjes gedaan hebt, alles al opgeruimd heb en de quarantaine nog steeds niet voorbij is moet je op zoek naar een nieuwe uitdaging. De perfecte tijd om een eigen moestuin te beginnen. Daarbovenop is het Lente en een moestuin beginnen is een superleuke en belonende activiteit voor de lente en zomer waar je nog tijden plezier van hebt. RondOm Vandaag zocht voor jou uit hoe je een mooie moestuin aanlegt zodat jij lekker bezig kan.

Voor je begint met het ontwerpen van een moestuin moet je wel een aantal dingen weten. Je kan niet zomaar overal wat zaadjes planten natuurlijk. Allereerst moet je een goede plek kiezen. Er moet zon, licht en lucht bij kunnen. Zo veel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur, want de meeste groenten groeien door zonlicht. Niet iedereen heeft natuurlijk een perfect balkon of zonnige tuin hebben. Sommige groenten doen het goed in de halfschaduw.

Als je een geschikte plek hebt gevonden moet je nog bepalen wat voor voor groenten je wil gaan verbouwen. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies eerst voor makkelijke groenten zoals bonen, pluksla, ruvola of kerstomaten. Als je nog nooit eerder een moestuin gehad hebt is dit een geschikte manier om te beginnen en er eventueel een nieuwe hobby van te maken.

Koop zaden en andere benodigdheden

Om je tuin te beginnen moet je beslissen of je je tuin wilt beginnen vanuit zaadjes of stekjes Koop ze uit een catalogus of bij een tuincentrum. Je moet ook beslissen welk tuingereedschap je nodig hebt. Ook is het handig om te investeren in een tuinschep, tuinhandschoenen en een aantal andere benodigdheden. Ook ga je mest en mulch nodig hebben. Deze natuurlijke stoffen zullen je groenteplanten een extra boost geven. Compost werkt ook goed. Als je een compostbak nodig hebt en je wil weten hoe je die maakt klik dan hier.

Het planten van de zaadjes

Maak de aarde vervolgens klaar door de hoeken van je groentetuin te markeren. Het gebied binnen die grenzen maak je vervolgens vrij van wortels, grote stenen onkruid of eigenlijk alles wat je in de weg zit. Als je een iets kleinere moestuin maakt omdat het bijvoorbeeld niet eens in een tuin zit hoef je je hier niet zoveel zorgen om te maken. Plant de zaden of stekjes ongeveer even lang als het zaadje rechtop zou steken. Dus wanneer jouw zaadje bijvoorbeeld twee centimeter lang is, moet je het ook twee centimeter diep het zaadje planten.

Het bewateren van je tuin

In de eerste twee weken dat je je zaadjes geplant hebt gaan ze wortel schieten. Zorg ervoor dat je ze goed bewaterd houdt want die eerste weken zijn essentieel voor de groei van je groenten. Elke dag even langsgaan met de tuinslang. Bekijk ook regelmatig of het nodig is om te besproeien. Niet in de avond besproeien, want als het water niet geabsorbeerd wordt kan er schimmel ontstaan. Geef de planten de hoeveelheid water, mest en besnoeiing die ze nodig hebben. Blijf steeds onkruid wieden terwijl de groenten in de zomer groeien. Als het tijd is om te oogsten, moet je de rijpste groenten eerst en geef de rest de tijd om nog te groeien.

Met deze tips heb jij een perfecte moestuin voor in de zomer. Denk goed om wat je nodig hebt voor het maken van een tuintje, en wat het handigst is voor jouw leefomstandigheden. Volg onze tips op en je hebt tegen de zomer een heerlijk tuintje!