Afbeelding

Aandacht voor zwerfdieren, ook nu het asiel
alleen op afspraak geopend is

Zierikzee - Onlangs was het op 4 april Wereld Zwerfdierendag. Wereldwijd zijn er ruim 600 miljoen honden en katten zonder tehuis. Op deze dag wordt er wereldwijd opgeroepen tot medeleven en liefdadigheid voor deze hulpbehoevende dieren. Ook dichtbij huis is het goed om hier bij stil te staan. Het dierenasiel in Zierikzee is momenteel alleen op afspraak te bezoeken, maar ondanks dat zijn er natuurlijk nog genoeg dieren die op zoek zijn naar een fijn nieuw thuis. Brenda is assistent beheerder bij dierenasiel Schouwen-Duiveland. We legden haar een aantal vragen voor over zwerfdieren.

Wat gebeurt er in het asiel zodra er een melding is over een zwerfdier? Wat is de

weg van melding tot asiel?

“Wij werken samen met de dierenhulp stichting die op Schouwen-Duiveland rijd met de dierenambulance. Zij krijgen een melding binnen, controlen het dier op een chip en als ze deze niet hebben of als de chip niet geregistreerd is, dan brengen zij het dier naar het asiel. Als er in het asiel niemand is hebben we een speciale ruimte waar zij de dieren kunnen plaatsen. Ze laten een briefje achter met informatie over het dier en waar het gevonden is. De dieren worden op de site van amivedi gezet en door ons op Facebook, zodat we meer kans hebben om de eigenaar terug te vinden.”

Wanneer kan/moet je als burger een melding doen van een zwerfdier, hoe weet je of het een zwerfdier betreft?“

Bij katten moet je een melding doen als het dier verwilderd is, gewond is of zwanger lijkt. Of als er een vermoeden is dat het dier verdwaald is. Vaak komen katten dan om eten vragen.

Honden en konijnen horen niet los te lopen dus daar mag/moet altijd een melding van gemaakt worden”

Wat gebeurt er als een zwerfdier bij jullie binnenkomt?

“Ze verblijven twee weken in quarantaine, zodat ze geen ziektes kunnen verspreiden en worden nagekeken door een dierenarts. Als het dier niet gezond is, wordt het behandeld. Als de eigenaar zich niet meldt, worden katten altijd gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt, ingeënt, ontwormd en ontvlooid. Bij konijnen worden de mannetjes gecastreerd en alle konijnen worden nagekeken en ingeënt. Honden worden ook nagekeken. Als ze geen chip hebben worden ze gechipt, ingeënt, ontwormd en ontvlooid. Daarna kan het plaatsingstraject beginnen.”

Zijn alle zwerfdieren geschikt om een nieuw mandje te krijgen, hoe beoordelen jullie dit en wat gebeurt er met de dieren die absoluut niet in een nieuw gezin kunnen herplaatst worden?

“Niet alle zwerfdieren zijn geschikt om als huisdier in huis geplaatst te worden. Sommige katten zijn echt verwilderd. Vaak komen deze dieren bij vakantieparken, campings of boerderijen vandaan. Als wij echt denken dat ze niet meer te socialiseren zijn, plaatsen wij ze als ‘boerderijkat’. Dit betekent dat ze wel onderdak krijgen in bijvoorbeeld een schuur en dat de mensen er zijn voor de dagelijkse verzorging, maar dat ze vrij buiten kunnen rondlopen. Soms mogen katten in overleg weer terug naar de plek waar ze gevonden zijn. Dieren die nog een kans maken om te socialiseren worden in één van onze pleeggezinnen geplaatst.

Zijn er in jullie werkveld veel zwerfdieren en zijn er bepaalde periodes dat er meer zwerfdieren binnenkomen?

“We hebben in ons werkveld veel zwerfkatten. Vooral in het voor en in het najaar merk je dit. Dan komen er veel zwangere katten en kittens binnen.”

Wat kun je als burger doen om zwerfdieren zoveel mogelijk te voorkomen?

“Alle dieren laten castreren/steriliseren en laten chippen. Belangrijk is ook dat de chip goed geregistreerd word.