Janou tijdens haar reis op de Eendracht
Janou tijdens haar reis op de Eendracht

‘Zo’n schip kraakt en steunt in de golven’

Brouwershaven - Een bijzonder moment, vorig jaar op 23 mei in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Burgemeester Rabelink trok uit een aantal goede inzendingen de winnaar van de reis van de Slavenkas. Er was maar een handvol goede inzendingen en de eerste inzender waarvan de naam werd voorgelezen bleek niet aanwezig.

De regels zijn dan onverbiddelijk: dan wordt er een volgende naam geloot.“Janou Munnik,” las burgemeester Rabelink voor. Gelukkig werd zij vertegenwoordigd door haar moeder en broer, dus won zij een reis met de driemastschoener De Eendracht. Janou koos een reis van negen dagen, van Cherbourg in Frankrijk naar Porto in Portugal, in november. Achteraf misschien niet de meest rustige keuze, begreep ze toen ze anderen over haar zeilplannen vertelde. In de Golf van Biskaje kan het namelijk nogal spoken en dat heeft ze geweten. De Eendracht kwam terecht in het staartje van ex-tropische cycloon Sebastien, met windkracht 12. Onderweg hield Janou een logboek bij, omdat je als tegenprestatie voor je reis een verslag moet maken voor op de website. Dat was maar goed ook, vertelt ze: “Ik wist wel welke wacht ik zou lopen, maar je verliest overzicht van tijd. Op een gegeven moment weet je niet meer welke dag het is.”

Oceaandeining

De reis was vooral bijzonder door de oceaandeining. In het begin was dat wel even wennen, Janou was toen stevig zeeziek, maar dat hoort erbij. “Al met al was het een geweldige ervaring, omdat je zo’n reis in je eentje doet en zo veel mensen leert kennen. Je werkt als een team en je bent er samen verantwoordelijk voor zo’n schip naar de overkant te krijgen. Het schip kraakt en steunt ook echt in de golven. Je stuurt op het bovendek en dat voelt heel machtig. Je let op de horizon en in de wind, regen en in de nacht voelt het alsof je op een paard zit.” Zo’n zeiltocht is ook heel leerzaam omdat je ineens in een heel andere situatie wordt geplaatst en met allerlei mensen moet zien samen te werken, volgens protocollen. Tegelijkertijd ben je buiten en heel fysiek bezig, dus je wordt ook knap moe.

De Slavenkas

Op 1 januari 1735 werd de Slavenkas ingesteld om gevangen Zierikzeese zeelui vrij te kopen. Tegenwoordig mag elk jaar een Schouwse jongere tussen de 16 en 26 jaar meevaren op De Eendracht. Tot 28 april kun je je antwoorden insturen. Zie: www.slavenkas.nl.

Tekst: Anneke Flikweert