SONY DSC
SONY DSC Foto: Flickr.com

Karrenoptocht in Oosterland op Koningsdag

Koningsdag lijkt nog ver weg. Maar voor je het weet staat de feestdag, ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander, in Nederland voor de deur. Maandag 27 april is het zover. In Oosterland organiseert de Oranjevereniging met een enthousiaste ploeg ieder jaar een mooi dorpsfeest. Dit jaar met een bijzonder element.

Oosterland - Eén keer in de vijf jaar is er een grote optocht met karren of ander rollend materieel. Versierde karren, een soort van carnaval in het klein dus. "Wij hebben bijna alle verenigingen, bedrijven en scholen aangeschreven met de vraag om met elkaar deze optocht weer vorm te geven. Leuk om naar te kijken, maar nog leuker om mee te doen. Met collega's, vrienden, buren, familie of individueel, iedereen is welkom", aldus organisator Mirjam Dorst.

Thema

Het thema is volledig vrij. Er zijn leuke prijzen te winnen voor de origineelste kar, de mooiste kar en voor een individuele deelnemer. "Koningsdag is voor jong en oud. Vandaar dat de gehele dag is gevuld voor alle leeftijden, waarbij het maatschappelijk effect voor ogen wordt gehouden. Een feest dat voor alle inwoners van Oosterland toegankelijk is."

Saamhorigheid

Het motto is: voel je welkom en voel je vrij om samen met elkaar het Koningsfeest te vieren. Dat zorgt voor saamhorigheid in het dorp. Iedere inwoner kan deelnemen aan de karrentocht, of aanwezig zijn, ongeacht leeftijd, geslacht of wie je bent. Koningsdag heeft binnen Oosterland een grote verbindende factor. Met elkaar wordt er door het gehele dorp, met een showband voor de muziek, gelopen. De optocht start om 15.00 uur op de Hofweg. Om 10.00 uur is er al koffie en een (oranje)tompouce die gesponsord worden door de Oranjevereniging. Wel even aanmelden, op oosterlandoranje@hotmail.com. Om 12.00 uur start de jaarlijkse vrijmarkt waar iedereen vrij is om zijn waar aan te bieden.

Afsluiter

De organisatie hoopt dat de grote karrenoptocht in de middag een record aantal deelnemers oplevert. Mirjam: "Na de optocht is er een traktatie voor de kinderen, drinken we een borrel en is de prijsuitreiking. Daarna doen we een dansje met de kinderen en sluiten we Koningsdag af met een coverband die optreedt in de tent op de markt." Naast Mirjam verzetten Conny van der Werf, Jan Dorst, Dyanne Dorst, Aline Ista en Eline de Bruine veel werk in de Oranjevereniging Oosterland. "Waar een klein dorp groot in kan zijn."

Tekst: Gerrit van Loon.