Afbeelding
Foto: pixabay

Stichting Lezen en Schrijven bundelt
corona-informatie in begrijpelijke taal

De overheid, organisaties en media verspreiden veel informatie over het coronavirus. Maar er zijn wel 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone.

Voor deze laaggeletterden is de informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Stichting Lezen en Schrijven vindt het van levensbelang dat iedereen in Nederland deze informatie begrijpt. Daarom bundelen ze begrijpelijke informatie voor laaggeletterden op hun website. Daar zijn links naar posters, flyers en video-animaties te vinden. Iedereen kan de materialen downloaden en gebruiken. Geke van Velzen is directeur-bestuurder van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij zegt: “Via allerlei kanten krijgt het Nederlandse publiek berichten over het coronavirus. Van de overheid, van ziekenhuizen, in winkels, van werkgevers, enzovoorts. Zo’n 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd. Het voorkomen en verminderen van het coronavirus lukt alleen als íedereen de informatie en de te nemen maatregelen begrijpt. Daarom zetten we informatie in begrijpelijke taal op één plek."

Overzicht

Veel mensen hebben vragen over de maatregelen die nodig zijn vanwege het coronavirus. Ook zijn veel overheden, bedrijven, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties op zoek naar informatiemiddelen voor hun burgers, klanten en medewerkers. Op de site staat een overzicht van informatie in begrijpelijke taal. Zoals de video-animaties: ‘Wat te doen bij coronavirus?’ en ‘Wat is 1,5 meter?’ Ook geeft de website een overzicht van informatie aan laaggeletterden door andere organisaties. De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar snel op. Daarom wordt de website dus regelmatig aangevuld.

Lesmateriaal

Op lezenenschrijven.nl staan ook lesmateriaal en tips voor het (online) begeleiden van cursisten. Dit is voor vrijwilligers en docenten, die laaggeletterden begeleiden. Voor cursisten is het voortzetten van de lessen belangrijk. Zo blijven ze doorleren en is er minder kans dat ze stoppen. Ook is het contact met hun begeleider en medecursisten belangrijk. Veel laaggeletterden vinden leren lastig en missen digitale vaardigheden om goed om te gaan met online lesprogramma's.