Afbeelding
Foto's: Pixabay

Beleef de Lente met de Vogelbescherming en kijk mee via webcams bij diverse broedvogels

Nu we allemaal veel meer thuis zijn, blijft het soms een uitdaging om de verveling tegen te gaan. Met mooi weer is het vaak verleidelijk naar buiten te gaan, maar we kunnen ook weer niet met zijn allen tegelijk in het bos of op het strand gaan lopen. Een goed alternatief vind je dan op de website van de Vogelbescherming waar je met Beleef de Lente allerlei broedvogels kunt volgen.

Op de website lees je niet alleen over het werk van de Vogelbescherming, maar kun je vanuit je luie stoel ook mee koekeloeren in diverse nesten in de natuur. Zo volg je precies hoe de kauwen als een soort buurman en buurman hun nest in elkaar knutselen, hoe de bosuil haar kuiken volpropt met muizen of hoe een brutale marter ’s nachts een ei van de Nijlganzen komt stelen. In totaal zijn er twaalf livestreams waar je op mee kunt kijken. Bij sommige nesten hangt zowel binnen als buiten een webcam, bij andere is er één camerapunt. Zo kun je 24 uur per dag zien wat er in en om de nesten gebeurt.

Liefde voor vogels

De Vogelbescherming is een vereniging voor iedereen die van vogels houdt en ze wil beschermen. De vereniging heeft ruim 14.000 leden die allemaal een gezamenlijk doel hebben: de leefgebieden van vogels beschermen. Het maakt niet uit of dat nou in de natuur, in de stad of op het platteland is. En de webcams van Beleef de Lente laat iedereen kennis maken met vogels op een makkelijke, maar toch spannende manier. In 2007 al is de Vogelbescherming met dit initiatief gestart. De beelden van de webcams zijn tussen 1 maart en 1 juli live te bekijken. Soms gaan ze wat langer door als nog niet alle jonge vogels zijn uitgevlogen. Miljoenen bezoekers over de hele wereld hebben zo de afgelopen jaren de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen van de broedvogels gevolgd.

Geen last van camera’s

Mocht je je afvragen of de vogels geen last hebben van die camera’s, dan kunnen we je geruststellen. Op de website is daar over te lezen: “De camera’s worden alleen geplaatst bij vogelsoorten die geen last hebben van de camera’s. Als er ook maar een klein risico op verstoring is door de camera’s, plaatsen we ze niet. Dankzij de deskundige inbreng en hulp van de vrijwilligers van de soortwerkgroepen weten we precies welke vogel in beeld gebracht kan worden, en waar en wanneer je uit de buurt moet blijven. Daarnaast installeren we de camera’s altijd voordat het broedseizoen begint. Zo kan de vogel wennen aan de camera.” Je kunt dus ongegeneerd en naar hartenlust meegenieten van het moois in de natuur.

Onderzoek

Het handige van de webcams is dat je ook direct een en ander kunt onderzoeken. Doordat zowel de bezoekers als de webloggers de vogels 24 uur per dag kunnen observeren, kun je veel gedragingen onderzoeken. De waarnemingen worden genoteerd, zoals welke prooien in de kast worden gebracht, en soms wordt daarvan per dag of week een samenvatting gemaakt. Op deze manier vormen de bezoekers samen een informele onderzoeksgroep en doen ze kennis op over de vogelsoorten. Nieuwsgierig geworden?

Neem snel een kijkje op
www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

Afbeelding