Bob - van zwaar vervilt, naar spring in het veld
Bob - van zwaar vervilt, naar spring in het veld

Dierenopvang Spijkenisse vangt de zwervertjes van Goeree-Overflakkee op

Iedereen weet dat het 4 oktober wereld dierendag is. Dat is nog lang niet. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het op 4 april wereld zwerfdierendag is. Zwerfdieren kent u misschien vooral van vakantie in Spanje, Griekenland of Turkije, maar ook in Nederland zijn er zwerfdieren. De zwerfdieren die in Goeree-Overflakkee worden gevonden worden naar Dierenopvang Spijkenisse gebracht.

  1. Dierenopvang Spijkenisse is een opvanglocatie van de Dierenbescherming. Carmen Silos is de persvoorlichter en woordvoerder van de Dierenbescherming en in die functie aanspreekpunt van al hun locaties in het land. Aan de lezers van Rondom Goeree-Overflakkee geeft ze graag een kijkje in de keuken.

"Als er een melding van een zwerfdier binnenkomt dan gaat de Dierenambulance het dier ophalen. Als het gewond is gaan we gelijk naar de dierenarts, anders brengen we het dier naar Dieropvang Spijkenisse. 14 dagen wordt het dier verzorgd en tegelijkertijd aangemeld bij AMEVEDI, mijndieriszoek.nl en de website van het asiel. Altijd komt het ook op de FB-pagina van het asiel en de dierenambulance. Bij dode dieren melden we een gevonden dier maar zonder foto, zodat baasje afscheid kan nemen."

"We checken altijd of het dier een chip heeft. Dit gebeurt ook als particulieren zelf een dier langsbrengen. De eigenaren hebben dan 14 dagen om het dier te komen ophalen, is er in die twee weken geen contact, dan vervalt het eigendom en gaan we op zoek naar een nieuw baasje. Het is dus van groot belang om niet alleen je hond (dat is verplicht) maar ook je kat te chippen."

"Als je een hond los ziet lopen in de buurt, zonder eigenaar, is het verstandig om hier een melding van te doen. Bij katten is het lastiger, dat zijn echte zwervers. Hou het dier in de gaten. Oogt het dier ziek of zwaar vermagerd dan kun je kijken of je hem kan vangen. Daarna bel je de Dierenambulance. Als het niet lukt, probeer het dier dan alvast te lokken en bel dan."

"Wanneer een zwerfdier wordt binnengebracht kijken we hem goed na. Alle dieren worden ontwormt, ontvlooit en gevaccineerd. Steriliseren of castreren gebeurt pas na de 14 dagen, of als het dier oud en gezond genoeg is. Bijna alle dieren worden geholpen voor ze een nieuw plekje krijgen en als dat nog niet kon, dan plannen we een afspraak."

"Zo goed als alle dieren verdienen het om een nieuw gouden mandje te krijgen. Op al onze locaties doen wij er ook alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Dat betekent voor honden dat we ze socialiseren (leren met andere honden/dieren om te gaan, met mensen/kinderen, basis commando’s aanleren etc), zindelijk maken en zorgen dat ze zo goed mogelijk worden voorbereid op hun nieuwe thuis. Gedurende dit proces leren we de dieren goed kennen en weten we of ze passen bij een gezin met kinderen of juist niet. Voor de honden training gebruiken we de DAVALON assessment methode."

"Het aantal gevonden dieren neemt gelukkig gestaag af, door betere chip regelingen. Als de verplichte chip registratie voor katten ook ingevoerd wordt, zal het aantal zeker nog verder afnemen. Vanaf maart begint het kittenseizoen, meestal is dat zo’n 2x per jaar raak. Nog ieder jaar zijn mensen zich er onvoldoende van bewust dat een niet geholpen poes of kater voor groots nageslacht kan zorgen. Nog ieder jaar moeten we meemaken dat kittens soms met moeder poes erbij worden gedumpt. Men weet zich geen raad en weet ineens niet meer hoe snel ze er vanaf moeten. Diep triest en onbegrijpelijk. Niet voor niets worden al onze poezen en katers die wij herplaatsen geholpen, zodat ze die hel niet meer door hoeven. Tip: word je dus ‘verrast’ met een nest met kittens, neem per mail of telefonisch contact op met het asiel. Wij kunnen dan kijken naar een oplossing als je de afstandskosten mogelijkerwijs niet kunt betalen."

"Als burger kun je ervoor zorgen dat je huisdier (hond, kat) in elk geval gechipt en juist geregistreerd is. Voor andere huisdieren als konijnen is het zaak te zorgen dat ze niet uit hun hok kunnen ontsnappen. En ook deze dieren worden vaak teruggevonden en worden op mijndieriszoek.nl gezet. Ook lokale Facebook pagina’s vermelden vaak dergelijke weglopers, toch blijkt men dit niet altijd te weten."

"Elke locatie heeft wel een verlanglijstje met goederen waar behoefte aan is. Ook komt het geregeld voor dat gevonden verwaarloosde dieren extra medische zorg nodig hebben, hiervoor wordt dan op het crowdfunding platform van de Dierenbescherming extra geld opgehaald. Daarnaast kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken die als gastgezin willen helpen, als vrijwilliger op de dierenambulance aan de slag willen of in het asiel; kijk op de site."

Binck – niet gedumpt maar afstand van gedaan
Kitty zat vastgetaped aan een hek toen ze gevonden werd
Foto: JEROEN BOGAERT