Afbeelding
Foto: PR

Zonnepanelen en bomen zitten elkaar in de weg

Het bericht aan de inwoners van Goeree-Overflakkee dat de gemeente geen medewerking meer verleent aan bomenkap voor huizen, zodat er meer zonlicht op de zonnepanelen valt, wordt in Ouddorp met de nodige scepsis ontvangen. De gemeente kapte zelf de bomen voor de Albert Heijn voor extra fietsplekken. "Eeuwig zonde."

Ouddorp - Vooropgesteld: de gemeente Goeree-Overflakkee is blij dat mensen steeds vaker zonnepanelen aanleggen op hun daken. Tegelijkertijd ziet de gemeente dat er meer verzoeken binnenkomen om bomen te kappen of te snoeien om schaduwwerking op zonnepanelen te verminderen. Tja, dat kan dan weer niet de bedoeling zijn, vinden de beleidsbepalers van ons mooie eiland.

In een officieel bericht liet de gemeente weten dat het opwekken van duurzame energie niet ten koste mag gaan van waardevol groen." Als een bewoner zonnepanelen wil plaatsen, maar het zonlicht wordt belemmerd door groen, moet er rekening mee gehouden dat de gemeente geen bomen kapt of snoeit om dat probleem op te lossen. Bij de inrichting van een gebied met nieuwbouw, houdt de gemeente vooraf al rekening met zonnepanelen.

Dorpstienden

Nu is dat laatste bij de Albert Heijn aan de Dorpstienden, die in 2014 open ging, ook gebeurd. Daar zijn alleen de mooie leibomen aan de voorkant gerooid om een andere reden. "In verband met uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen", laat de gemeente weten. Is dat niet meten met twee maten? Onder het bericht van de gemeente uiten inwoners van Ouddorp hun zorgen. Bouw gewoon een fietsstalling, is de tendens. Hadden die fietsen niet naast de bomen geplaatst kunnen worden? Scheelt om precies te zijn acht fietsen die er minder kunnen staan, luidt het snedig commentaar.

Zonde

Ouddorper Marielle Rabouw-Ras reageerde ook richting de gemeente. "Ik weet zeker dat er een andere oplossing was geweest. Als jullie een extra stalling aan de linkerkant hadden toegevoegd bij wat er al staat, dan hadden jullie niet die mooie bomen weg hoeven te halen. Eeuwig zonde. Een paar weken eerder werden ze nog gesnoeid."

De VVD-fractie heeft inmiddels vragen gesteld en antwoord gekregen waarom de bomen zijn gekapt. "Er is ons echter verzekerd dat er bomen terugkomen na de werkzaamheden. Wij zullen de gemeente daar zo nodig aan herinneren", aldus de VVD.