Afbeelding
Foto:

Saskia Van der Sluis-Denneboom is zangeres én zelfstandig trouwambtenaar

Bij een huwelijk hoort een BABS - een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand - die het huwelijk voltrekt of het geregistreerd partnerschap vastlegt. De gemeente heeft van deze ambassadeurs in dienst, maar het is een vrij beroep. Je kunt het dus ook zelfstandig doen. Saskia Van der Sluis-Denneboom uit Dirksland is zangeres en sinds 2016 ook BABS. Ze vertelt waarom dit werk zo leuk en bijzonder is.

Dirksland – Saskia (artiestennaam Saskia Dian) zong in een jazzformatie regelmatig op feesten en partijen. Uit een geintje gaf iemand haar op voor Holland's Got Talent en ze schopte het tot de halve finale. Het was een mooi avontuur, maar toch koos ze ervoor een andere weg in te slaan. "Ik vond het super om te doen en kon er verder mee, maar het paste me niet. Ik wilde mijn eigen weg kunnen kiezen. Al eerder had ik bij trouwceremonies en huwelijksrecepties gezongen. Dat was heel leuk en ik voelde me daarbij als een vis in het water." Saskia besloot zelf de cursus tot trouwambtenaar te gaan doen. Al snel kwamen de aanvragen achter elkaar binnen en bleek deze job haar op het lijf geschreven.

Persoonlijk verhaal

"Het is een eer om mensen te mogen trouwen. En heerlijk om te doen. De voorbereiding is belangrijk, ik steek er heel veel tijd in. Je wilt feeling krijgen met een bruidspaar. Hen leren kennen, weten wat ze hebben meegemaakt, wat er in hen omgaat. Dan kun je er een persoonlijk verhaal van maken." Wat het ook heel persoonlijk maakt, is dat Saskia zingt tijdens de ceremonie. Naar wens van het bruidspaar of een verrassing die zij uitkiest. Ondanks dat ze dat al vaak heeft gedaan, blijft het spannend. "Elke keer weer heb ik zenuwen, zowel voor het trouwen als het zingen. Tijdens een huwelijk heb ik maar één kans om het goed te doen. Maar zodra ik de eerste noten heb gezongen, dan valt het van me af. Een heel enkele keer gebeurt het wel eens dat je geen feedback krijgt van de gasten. Naderhand hoor ik dan toch dat ze het fantastisch vonden en onder de indruk waren. Dat is toch wel een pak van mijn hart. Het is mijn werk, maar een 'mislukte' trouwdag is niet terug te betalen."

Altijd blije mensen

Saskia vindt dat zij de leukste job heeft die er is. "Je hebt altijd met blije mensen te maken. Mijn prioriteit ligt allereerst bij het bruidspaar, toch wil je iedereen betrekken bij de ceremonie en de juiste aandacht geven. In de speech moet het bruidspaar herkenbaar zijn. Een trouwdag is vaak een dag met een lach en een traan. De moeder van de bruid moet als het aan mij ligt echt wel een traantje wegpikken." Het blijft mensenwerk, dus zelf kan Saskia een enkele keer volschieten. "Ik heb nou eenmaal een klik met mijn bruidsparen en als ik geëmotioneerd raak, dan is dat ook niet heel erg. Het allermooiste is als je later een geboortekaartje krijgt of een uitnodiging voor de doop van een baby. Dan ben ik helemaal happy." Een geboortekaartje krijgen of een uitnodiging om te zingen tijdens de doop van een baby is een kers op de taart. Dan ben ik helemaal happy." Een trouwdag is voor Saskia geslaagd als ze ziet dat het paar gelukkig en ontspannen zijn en dat de ceremonie hun verwachtingen heeft overstegen en het hún dag is geworden. Er is een verplicht formeel stuk tijdens de ceremonie, maar verder mag het zijn zoals zij willen, hoe, waar en wanneer ze willen."
Tekst Mariska den Hartog

Afbeelding