Afbeelding
Foto:

Aan de slag voor een circulaire wereld

Begeleid door twee klassen vol Amsterdamse schoolkinderen luidde Mildred Hofkes, initiatiefnemer van de Dutch Circular Leadership Conference, op 21 november 2019 de gong op Euronext Amsterdam. Hiermee luidde zij tevens een nieuwe, circulaire beweging in.

De gongslag vond plaats in aanloop naar de grootste bijeenkomst op het gebied van circulair leiderschap die een week later in Amsterdam plaatsvond. Tijdens deze unieke conferentie op 28 november 2019 kwamen honderd Nederlandse bestuurders, toekomstige bestuurders en vrijdenkers (waaronder een afvaardiging van tijdschrift The Optimist) bij elkaar om de principes van circulair besturen en circulair leiderschap vorm te geven. Samen stelden zij het 'Deltaplan Nederland gidsland op het gebied van circulair leiderschap' op, in de vorm van een 'position paper'. Dit document bevat de circulaire leiderschapsagenda van Nederland en werd begin december aangeboden aan Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het dient als inspiratie tijdens nationale en internationale bijeenkomsten over leiderschap. Daarom nam minister Kaag de inzichten van de bijeenkomst op 28 november mee naar de grote VN Klimaatconferentie COP25, die van 2 tot 13 december in Madrid plaatsvond. Feike Sijbesma, CEO DSM, Minister van Financiƫn Wopke Hoekstra, voorzitter van de SER Mariette Hamer en oud-premier Jan Peter Balkenende hebben ieder hun steentje bijgedragen aan het succes van de nieuwe leiderschapsbeweging.

Nieuwe beweging

Dutch Circular Leadership is een beweging die staat voor: 'The end of linear growth. The start of Circular Leadership'. De symbolische gongslag markeerde een nieuw tijdperk. 'Het klimaatakkoord, waaronder het Kabinet zijn handtekening heeft gezet, betekent een fundamentele verandering van de Nederlandse economie in 2030. Dat klinkt ver weg, maar dat is nog slechts 3 WK's verder. De noodzaak van de transitie, van een lineaire naar een circulaire economie, is voor iedereen helder. De grote vraag is: hoe komen we daar? Daar is leiderschap voor nodig, leiderschap van de toekomst', aldus Hofkes. Zij spreekt namens het kennis- & ontwikkelingsplatform NieuwBestuur dat het initiatief nam voor de conferentie.

Circulair Leiderschap & Future Leadership

Bij circulair leiderschap gaat het niet (alleen) om de plastic kopjes te vervangen door mokken, of als bedrijf minder vlieguren te maken. Hofkes: 'Het gaat om het transformeren van de core business en het herijken van de kernwaarden. Het gaat om hoe bestuurders kansen zien in circulair handelen, deze kansen weten te vertalen en het fundament laten zijn van een succesmodel. Het is daarbij belangrijk om niet over de toekomst te praten, maar met. Dus de stem van de toekomst nemen we mee in de besluitvorming van nu.'

Dit laatste gebeurt door deelname van de Future Leaders, een groep van dertig 'high-potentials' onder de dertig jaar. Zij staan al voorgesorteerd richting Circulair Leiderschap. Voor hen is het logisch om een succesvol businessmodel te lanceren en tegelijkertijd de aarde te beschermen. Tijdens de bijeenkomst eind november leidde te samenkomst van 'jong en oud' tot opvallende conclusies en inzichten. Het ongemak van een gebrek aan concrete actie, werd duidelijk voelbaar. De nieuwe generatie benadrukte de urgentie om op grote schaal dingen te gaan doen, in plaats van alleen maar mooie woorden te spreken. Begin maart 2020 vindt er in Amsterdam een vervolg plaats van de Dutch Circular Leadership Conference.

Afbeelding
Afbeelding