Diverse BN'ers lezen voor tijdens het voorleesontbijt.
Diverse BN'ers lezen voor tijdens het voorleesontbijt. Foto: CPNB

Nationale Voorleesdagen gaan weer van start

In de laatste week van januari vinden ieder jaar de Nationale Voorleesdagen plaats. Dit jaar is dat van 22 januari tot en met 1 februari. Door heel Nederland zijn er dan allerlei voorleesactiviteiten. Op die manier wordt het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen gestimuleerd. Want voorlezen is niet alleen leuk, maar heel belangrijk voor een goede (taal)ontwikkeling van een kind.

Deze campagne is broodnodig, want het voorleesgedrag van Nederlanders kan beter. Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat vier op de tien Nederlanders weleens voorlezen uit een boek. Door de jaren heen zijn Nederlanders minder vaak gaan voorlezen. Een kwart van de ouders met thuiswonende kinderen leest hen (bijna) elke dag voor. Ruim een derde van de ouders leest nooit voor.

Leesbevordering

De bibliotheek is een van de plekken bij uitstek om (voor)lezen te bevorderen. Annemarie Piepers is per ingang van januari leesconsulent voor- en vroegschools bij bibliotheek Oosterschelde en haar wacht een uitdagende klus. Haar werk richt zich op de voorleesbevordering bij kinderen van o tot en met 6 jaar. "Wij implementeren, ondersteunen en zetten voorleesbevorderingsactiviteiten uit bij kinderdagverblijven, basisscholen en bibliotheken. In overleg bekijken we wat er nodig is om het voorlezen te optimaliseren."

Vroeg beginnen

Annemarie is een groot voorstander van vroeg beginnen met voorlezen. "Ik heb uit eigen ervaring gezien wat het met een kind doet als je daar al vroeg mee begint. Zodra een baby zelf iets kan vasthouden, kun je hem/haar laten kennismaken met knisperboekjes en/of badboekjes. Neem je kindje op schoot en ontdek samen het boekje. Bekijk de plaatjes en vertel je kindje over wat hij/zij ziet, hoort & voelt. Laat je kindje gerust aan het boekje frummelen, erop sabbelen enzovoort." Zo raken ze op speelse wijze van jongs af aan vertrouwd met boekjes en met het ritueel van voorlezen. Bij de bibliotheek kun je ook terecht voor het lenen van boekjes voor de allerkleinsten.

Voorleesontbijt

De campagne van de Nationale Voorleesdagen benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip en een beter begrip van de wereld om een kind heen. Traditiegetrouw worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met het Voorleesontbijt. Op kinderdagverblijven en basisscholen zijn er dan diverse voorleesactiviteiten. Kijk op www.nationalevoorleesdagen.nl voor meer informatie.