Afbeelding

Maart is Endometriose Awareness-maand

De maand maart is uitgeroepen tot Endometriose Awareness Maand. Endometriose kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij meisjes en vrouwen, dus is het belangrijk goed alert te zijn.

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies en/of organen in de buik. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Het zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.
De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Endometriose en vruchtbaarheid

Eén van de grootste problemen van endometriose is het mogelijke effect ervan op je vruchtbaarheid. Endometriose kan op verschillende manieren bijdragen aan een verminderde vruchtbaarheid. Een endometriumhaard kan de afgifte van een eicel door de eierstok verhinderen door de eierstok te blokkeren.
De eileider kan verkleefd raken door het endometrioseweefsel, waardoor ten eerste een gesprongen eicel moeilijk kan worden opvangen en waardoor ten tweede de passage door de eileider wordt geblokkeerd. Endometriose is één van de belangrijkste oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen boven de 25 jaar.

Oorzaken van endometriose

Het is nog niet precies bekend hoe endometriose ontstaat. Er bestaan wel een aantal theorieën over de oorzaak, maar er is nog niets bewezen. De bekendste theorie is die van de retrograde (terugvloeiende) menstruatie.

Deze theorie houdt in dat het menstruatiebloed behalve via de vagina naar beneden, ook voor een deel via de eileiders naar de bekkenholte kan vloeien en zo endometriosehaarden kan veroorzaken. Er wordt ook gedacht dat je afweersysteem en erfelijke factoren een rol spelen.

Het taboe van endometriose

De meeste endometriose-patiënten zijn vrouw. Tijdens de menstruatie ervaren zij vaak de meeste klachten, die vaak ook nog vergelijkbaar zijn met 'normale' menstruatieklachten. Dat die klachten tien keer zo erg zijn als bij andere vrouwen zonder endometriose, is voor hen moeilijk uit te drukken. Veel vrouwen, maar ook huisartsen en specialisten, denken dat ze gewoon last hebben van heftige menstruatiepijn. Zonder diagnose denken veel vrouwen dat ze zich niet mogen aanstellen.

Dit heeft het gevolg dat veel patiënten niet voor hun klachten durven uit te komen. Gemiddeld duurt het dan ook acht jaar (!!) voordat er een diagnose wordt gesteld, als die er al komt. Daarna hebben behandelingen niet altijd effect. Zelfs na pijnstillers, medicatie of een operatie ervaren veel vrouwen nog altijd pijn. Specialisten hebben geen idee hoe dat komt, dus is onderzoek ontzettend belangrijk. Onder andere de landelijke Endometriose Stichting zet zich hiervoor in.

Wat te doen?

Als je denkt endometriose te hebben, kun je naar de huisarts gaan voor een verwijzing naar de gynaecoloog. De huisarts zou misschien eerst alleen de pil voorschrijven, omdat het moeilijk in te schatten is of je last hebt van normale menstruatieklachten of endometriose. Mocht de pil niet afdoende helpen of heb je andere klachten dan is het belangrijk dit aan te geven. Je hebt het recht op een second opinion als je je niet serieus genomen voelt. Alleen de gynaecoloog kan, na het doen van onderzoek, de diagnose endometriose vaststellen. Op www.endometriose.nl kun je meer informatie vinden.