Foto's door Wouter Kloosterman
Foto's door Wouter Kloosterman

Alles wat thuis maakt bij FILSEN

SNEEK - Sneek heeft er een nieuwe winkel bij. Begin februari opende FILSEN haar duren. FILSEN is een vintage schathuis en theesalon. We spraken met eigenaar Ilse Schuurman: "Ik wilde het gevoel van thuis in mijn winkel creeƫren".

Het is hip en happening; steeds meer mensen kiezen voor vintage of retro in hun huis. Ilse is altijd al fan geweest van tweedehands: "Van jongs af aan ben ik al een beetje bezig met handeltjes in tweedehands spullen. Ik had op Koninginnedag een matje of verkocht dingen aan mijn buren. Ik vind het zonde dat er zoveel mooie spulletjes op zolder worden gezet of terecht komen op het stort. In FILSEN wil ik mensen laten zien dat dingen van vroeger nog steeds mooi zijn."

Wanneer je door de deur van FILSEN naar binnen gaat heb je het gevoel dat je in een tijdmachine bent beland. Overal waar je kijkt zie je dingen die je herinneren aan die goede, oude tijd: "Dat zorgt gelijk voor veel aanspraak in de winkel. Mensen herkennen veel producten die bij mij in de winkel staan van vroeger. Het stond in hun eigen huis of zagen het staan bij hun ouders of zelfs grootouders." Alle artikelen in FILSEN heeft Ilse zelf opgesneupt in binnen- en buitenland. Er zijn grote vintage meubels, zoals kasten, banken en stoelen, maar ook kleine woonaccessoires. Denk maar aan servies, vazen of vloerkleden.

Alles wat in FILSEN staat is te koop. Ilse richtte een speciaal hoekje in als theesalon en schenkt daar een lekker kopje thee in voor haar gasten. De stoelen waar zij op zitten, de tafels waarop hun kopjes staan, zelfs de kopjes zelf zijn te koop. Naast de vintage artikelen verkoopt FILSEN ook losse thee, die je uiteraard ook eerst kan proeven in de theesalon. Thee is een andere passie van Ilse: "Zelf drink ik het alleen maar. Ik zie dat kruiden- en fruittheeen, en natuurlijk thee met verse gember of munt, erg in trek zijn. Zelf ben ik meer fan van 'echte' thee met blaadjes van de theeplant. Thee kan zo persoonlijk zijn, het ligt echt aan je smaak, maar ook het weer, het seizoen, je stemming. Ik heb al meerdere boeken gelezen en een basiscursus gevolgd, zodat ik alles weet over het warme drankje. Later hoop ik theesomellier te worden."

"Ik heb altijd mijn hart gevolgd in mijn werk," vertelt Ilse, die een achtergrond heeft in de marketing en communicatiewereld, "nu combineer ik twee passies van mij en het is genieten. Vanochtend ging ik even op 'schattenjacht' en toen ik weer terugkwam werd ik helemaal blij van mijn winkel. Het is echt elke dag een feestje om te beginnen met mijn werk."

De slogan van FILSEN is: 'Alles wat thuis maakt'. Dat is ook wat Ilse in haar werk wil uitstralen: "Voor mij is de winkel een tweede thuis geworden en ik hoop ook dat mijn klanten warmte en gezelligheid voelen als ze binnenkomen." De naam van de winkel is een hommage aan Ilse's eigen thuis. FILSEN is een combinatie van haar eigen naam en de naam van haar twee kinderen Fabian en Nora.

Grootzand 27, Sneek
www.filsen.nl

Afbeelding