Afbeelding
Foto:

'Fijn als iemand even met je meekijkt'

Een kindercoach is geen zwaarmoedige zorgverlener, maar iemand die over je schouder mee kijkt en de kwaliteiten en talenten van je kind onderzoekt en in kan zetten bij het 'probleem' van je kind. "In één tot zes sessies zie je vaak al resultaat, maar het kan zijn dat er meerdere nodig zijn", zegt Monique Waterlander van Kindercoach Langweer(.nl)


Ondanks dat er fris en oplossingsgericht en positief wordt gecoacht, merkt ze dat er in Fryslân nog weleens een zwaarmoedig etiket aan plakt. Terwijl dat niet nodig is. Monique: "Ik merk dat er in het Noorden van Nederland nog wel een taboe heerst op het inschakelen van een kindercoach, terwijl er in het Zuiden van Nederland wachtlijsten zijn van mensen die een Kindercoach willen inschakelen." Taboes zijn niet nodig.

'Het is geen schande'

"Het is geen schande om een Kindercoach in te schakelen, je hoeft als ouder ook niet het gevoel te hebben dat je hebt gefaald. Je hebt immers bij de geboorte van je kind geen handleiding mee gekregen van hoe je kind in elkaar zit en hoe je er mee om moet gaan? Het is juist goed als je een Kindercoach vraagt eventjes met je mee te kijken om te helpen zoeken naar een oplossing."
Je verbetert met hulp van een Kindercoach het contact met je kind en daar heb je jaren later nog plezier van. De kindercoach kan het kind ook helpen in zijn of haar gedrag ten opzichte van andere kinderen, kan daar handvatten bij aanreiken.Ga als ouder maar eens bij je zelf na of jij vroeger als kind momenten hebt gehad waar je ook wel een coach bij gehad zou willen hebben. Ook voor jouw kinderen kan het handig zijn als er even een coach meekijkt en meedenkt."

Samen met vijf collega's

Monique heeft samen met vijf collega's een samenwerkingsverband opgericht, waarin de kindercoaches elkaar begeleiden en waar ze onderling informatie uitwisselen. "Je weekt toch vaak alleen en het is erg fijn als je zo nu en dan even met een collega kunt overleggen over een bepaalde gang van zaken of over een bepaalde aanpak."

De zes coaches versterken elkaar. Je kunt ze op Facebook vinden onder de noemer 'Kindercoaches Noord Nederland'. "Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar ooit willen we lezingen organiseren en workshops geven."

Geregistreerde beroepsgroep

Monique wil graag dat haar vak ook écht een erkende geregistreerde beroepsgroep gaat worden. Uit de wijde omtrek komen mensen naar haar en haar collega's toe. "Ik stuur ook wel eens iemand door naar een collega, omdat ik bijvoorbeeld niet gespecialiseerd ben in omgaan met kinderen en ouders na eenscheiding. Je moet als kindercoach ook goed weten wat je sterke en minder sterke kanten zijn."

Met altijd als belangrijkste doel, die glimlach op het gezicht van het kind als het weer naar huis gaat. Dat is de allergrootste beloning. "Het raakt me dat sommige kinderen worstelen, daarom ben ik in actie gekomen." En ouders, die kunnen ook een glimlach krijgen. Ook dat is mooi. "Als je kind gelukkiger is, ben je zelf als ouder ook gelukkiger. Dat is toch geweldig?"

Afbeelding