Ergli en rechtsonder Choszczno
Ergli en rechtsonder Choszczno

Hoe gaat het met onze vriendschapssteden

FRIESLAND - Niet alleen Nederland worstelt met het coronavirus. Ook in andere landen hebben ze moeite de epidemie een halt toe te roepen. We kennen allemaal de verhalen van Italië, Spanje en China maar hoe gaan ze te werk in andere landen? RondOm Vandaag zocht het uit aan de hand van meerdere partner- of vriendschapssteden van Friese plaatsen.

Noot van de redactie: De cijfers en maatregelen die je leest zijn officieel bekend gemaakt door de overheden van de landen. Net als het geval is in Nederland zijn niet al die cijfers nauwkeurig. Sommige landen kiezen net als Nederland om niet iedereen te testen. Hierdoor lijkt het misschien dat een land relatief weinig besmettingen heeft. Andere landen zijn niet eerlijk over het aantal besmettingen en doden in hun land. Deze propaganda gebruiken ze om 'beter' te lijken in opzichte van ander landen of om hun eigen burgers een misplaatst gevoel van veiligheid te geven. De actuele gegevens kun je checken op www.worldometers.com

Choszczno, Polen, vriendschapsstad van Weststellingwerf

Polen begon al vroeg met voorbereidingen treffen voor het virus. Begin maart, nog voordat er een besmettingsgeval was geconstateerd in Polen, begonnen ze al veel mensen te testen. Mensen die getest moesten worden werden gelijk in isolatie geplaatst en mochten pas naar buiten als de test negatief was. Op 3 maart waren er al meer dan 500 Poolse burgers getest, geen een bleek besmet met COVID-19. In de eerste week van maart werden er 6 mensen positief getest op corona, zij waren allemaal onlangs in een buurland geweest of hadden contact gehad met mensen die een reis hadden gemaakt. Na die week werd het virus ook lokaal verspreid. Dat betekent dat ook mensen die niet in het buitenland was geweest, of contact had gehad met iemand uit het buitenland, besmet bleken met COVID-19. In de laatste week van maart ontdekte men meerdere besmettingsclusters (een plek waar relatief veel besmettingen zijn) in verzorgingstehuizen. Omdat Polen in het begin zo rigoureus heeft getest zijn er nu amper nog testen over.

Ergli, Letland, vriendschapsstad van Ooststellingwerf

Op 27 februari bevestigde buurland Estland hun eerste coronapatiënt. Dit was een Iraanse burger die ziek was geworden aan boord van een bus die vanaf Riga naar Tallinn getrokken was. Hij belde voor zichzelf een ambulance. Hij was waarschijnlijk tijdens zijn reis naar Letland besmet geraakt. Er werd contactonderzoek gedaan maar gelukkig bleek niemand besmet te zijn geraakt in Letland, ondanks dat deze reiziger meerdere uren in Riga had verbleven. Op 2 maart werd het eerste geval in Letland bevestigd, een vrouw die vanuit Milaan was gevlogen. Een dag later voelde ze zich beter. Op 8 maart werd de tweede patiënt bevestigd. En later een derde. Zij waren allemaal pasgeleden in besmet gebied geweest, voornamelijk uit Noord-Italië. Op 9 maart had Letland 6 besmette personen gediagnosticeerd, een dag later 8. Ook zij hadden allemaal een link met Noord-Italië. Op 16 maart waren en 60 besmette personen. Op 25 maart 221. Nu (3 april) zijn er bijna 400 gevallen.

Afbeelding