Kiryat Ono
Kiryat Ono

Hoe gaat het met onze vriendschapssteden

FRIESLAND - Niet alleen Nederland worstelt met het coronavirus. Ook in andere landen hebben ze moeite de epidemie een halt toe te roepen. We kennen allemaal de verhalen van Italië, Spanje en China maar hoe gaan ze te werk in andere landen? RondOm Vandaag zocht het uit aan de hand van meerdere partner- of vriendschapssteden van Friese plaatsen.

Noot van de redactie: De cijfers en maatregelen die je leest zijn officieel bekend gemaakt door de overheden van de landen. Net als het geval is in Nederland zijn niet al die cijfers nauwkeurig. Actuele cijfers vind je op Worldometers.com

Gobabis, Namibië

Op 14 maart 2020 werden de eerste twee patiënten met COVID-19 geregistreerd in Namibië. Dit was een Roemeens koppel die via

Spanje en Doha (Qatar) aankwam in Windhoek op 11 maart. Ze waren bij hun aankomst in het land gecontroleerd maar hadden geen symptomen op dat moment. Binnen twee weken was het Roemeense koppel hersteld. Op 19 maart werd het derde geval geconstateerd. Dit was een 61-jarige Duitser die op 13 maart in Namibië was aangekomen. Hij zit ten tijde van schrijven in isolatie en is stabiel. Net als bij het Roemeense koppel werd er ook bij deze Duitser contactonderzoek gedaan. Iedereen die contact had gehad met deze drie patiënten werden goed gecontroleerd en getest. Op 25 maart waren er nog maar zeven bevestigde gevallen van corona, waaronder een aantal lokale inwoners, en op 28 maart waren er 11 bevestigd.

Net als in Nederland kwam het leven langzaamaan stil te staan. Allereerst werden grote evenementen afgeschaft en grote openbare gebouwen, zoals bibliotheken en musea gesloten. Later werden de regels steeds strenger. Een noodsituatie werd afgekondigd, zodat bepaalde rechten, zoals recht van protest en recht van vrije beweging, tijdelijk van de burgers kon worden afgenomen. Interregionale reizen werden verboden. Het parlement mag niet bij elkaar komen, markten werden gesloten. Bijeenkomsten met meer dan 10 mensen werden verboden. Later kregen alle regio's van Namibië deze regels opgelegd.

Kirjat Ono, Israël

Op 21 februari 2020 bevestigde Israël de eerste patiënt met COVID-19. Het was een Israëlitische vrouw die terugkwam uit Japan, waar zij op de Diamond Princess zat. Op 23 februari kwam hier nog een besmetting bij, ook van een voormalige inzittende van de Diamond Princess. Op 27 februari bleek een stel die in Italië was geweest corona te hebben en op 1 maart kwam hier een vrouwelijke soldaat bij. Zij had gewerkt in de winkel waar ook de man van het stel werkte. Op 3 maart kwamen er weer drie besmettingen bij.

Op 15 maart gaf Israël de Shin Bet Internal Security Service toestemming om de mobieltjes van patiënten te traceren. Dit deden ze zodat het bureau informatie van mobiele telefoons te gebruiken bij contactonderzoek (red. de GGD in Nederland heeft dit recht niet). Daarnaast gaf het de mogelijkheid om alle mensen met wie een patiënt in aanraking geweest is een sms te sturen met de opdracht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Hier kwam veel kritiek op, in totaal zijn 500 mensen op deze manier gewaarschuwd.

Gobabis