Afbeelding
Foto:

Beleef de natuur in de alde feanen vanaf het water op 28 maart

EARNEWALD – Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op vaarexcursie en leer over de vele water- en roofvogels. Misschien spot je zelfs wel een zeearend? Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Onze excursieleider vertelt je er graag over.

Wist je dat de Alde Feanen grotendeels via water te bereiken is? Een echt vaargebied dus. Des te meer reden om aan boord te stappen van excursieboot ‘De Blaustirns’. Varend op zonne-energie geniet je in alle stilte van de natuur. En vergeet ook niet een warme jas en verrekijker mee te nemen. Vanaf het open bovendek is het uitzicht prachtig. Zit je liever binnen? Beneden zit je comfortabel aan de beleeftafels, beplakt met grote omgevingskaarten, planten, dieren, vissen en vogels die je onderweg tegenkomt. Zo mis je niks!

Tijdens deze vaarexcursie komen we ook langs de zwaluwhaven. Dit bijzondere monument verbeeldt het verhaal van enkele omgekomen jonge vliegeniers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vochten voor onze vrijheid en vlogen op 4 en 5 september 1942 naar Bremen om daar vliegtuigfabrieken te bombarderen. Vanuit Engeland vertrokken er 251 vliegtuigen, maar niet iedereen maakte de overtocht terug naar huis. De vliegtuigen worden in het ontwerp weergegeven door 251 nestgaten in een half ronde, stenen wand waarin zwaluwen kunnen broeden. Van deze nestgaten blijven er 12 dicht, die symbool staan voor het aantal niet teruggekeerde vliegtuigen.

Agenda:

Excursie: Beleef de natuur in de Alde Feanen vanaf het water
Datum: Zaterdag 28 maart van 10.30 – 12.30
Locatie: Natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen
Kosten: deelname is voor leden van It Fryske Gea € 6,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de
ledenpas en niet-leden betalen € 9,- (t/m 12 jaar € 5,-)
Opgave: uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 – 53 96 18