Afbeelding
Foto:

"Eenmaal aan de start gaat het verstand op nul"

Bart Schaap is één van de winnaars van een felbegeerde wildcard voor het WK IJsspeedway. Op zaterdag en zondag zal hij alles in de strijd gooien om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Rondom Heerenveen kreeg de kans om, tussen de trainingen door, een paar vragen aan hem te stellen.

Als klein jochie kwam Bart al kijken bij de ijsspeedway. Voor hem een droom om ook ooit op die motor te stappen. Zijn vader was bevriend met oud-rijder Johnny Tuinstra, zodoende mocht hij ook een aantal keer als monteur mee naar wedstrijden. "Toen ik vijftien was kwamen mijn vader en Johnny naar mij toe, met de vraag of ik ook wilde rijden." Zo geschiedde. Bart is inmiddels zijn vierde officiële seizoen, maar is al wat langer bezig op hoog niveau.

Bart traint het meeste in Rusland. Daar is ijsspeedway een veel grotere sport en dat is te zien in het klassement. De meeste topposities worden bezet door Russen. Onder de racers is het volgens Bart wel altijd gezellig: "Jazeker, het is eigenlijk één grote familie."

De adrenaline van het racen, dat vindt hij het mooiste aan zijn sport: "We hebben geen remmen, halen topsnelheden van 130 km/u en dan moet je de bocht nog door zien te komen." Of hij dan bang is: "Ja en nee. Het blijft altijd in je achterhoofd dat het goed fout kan gaan, maar eenmaal aan de start gaat het verstand op nul. Je hebt maar vier rondes om de winst te kunnen pakken. Daar doe je als rijder alles voor." Meestal gaat het goed, maar soms kan het ook flink misgaan. Tijdens een race kreeg hij een ongeluk en beschadigde hij zijn alvleesklier: "Het was de laatste heat voor de finale, ik moest nog maar één punt. Die had ik eigenlijk al in de pocket. Vanaf de start lag ik gelijk op kop, maar in de tweede bocht ging het fout en werd ik overreden."

Volgens Bart is dat gevaarlijke element ook de charme van het sport: "Het blijft de gevaarlijkste motorsport ter wereld en je weet nooit wie er gaat winnen. Eén klein foutje en de andere gaat je voorbij."

Tijdens het WK IJsspeedway in Thialf is hij vastbesloten: " Doen waar ik goed in ben en zo hoog mogelijk eindigen, dat is mijn spirit."