Afbeelding

"De boekbinder heeft voor iedereen iets"

7 tot en met 15 maart was het topdrukte in boekwinkels en bibliotheken. Het was namelijk Boekenweek. Is die week u ook helemaal ontschoten? Geen paniek, in Rondom Drachten deelt Monica Scholte (24), boekverkoper bij boekhandel Van der Velde in Drachten haar favoriete boek. Ze werkt hier met veel plezier en leest vooral Engelstalige boeken. Haar favoriete genres zijn literatuur, fantasy, en Young Adult, met af en toe een goede thriller tussendoor.

Het boek:

Die vraag is onmogelijk om te beantwoorden, dus heb ik een van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar uitgekozen: De boekbinder. Het is een meeslepende literaire roman met een snufje magie, geschreven door Bridget Collins.

Korte samenvatting:

De boekbinder gaat over de jongen Emmett, die vanwege familie-omstandigheden

naar een boekbinder wordt gestuurd om dat vak te leren. Dat blijkt totaal niet te zijn wat hij had verwacht: hij kan namelijk iemands slechte herinneringen in een boek laten binden. Zo vergeet diegene het trauma, maar als het boek in verkeerde handen valt, zijn de gevolgen niet te overzien…

In het eerste deel van het boek volgen we Emmett tijdens zijn opleiding tot boekbinder, in het tweede deel gaat hij op reis om een mysterie te ontrafelen.

Waarom kiest u dit boek?

Dit was het mooiste boek dat ik in 2019 las, en ik kan het van harte aanbevelen. De boekbinder heeft voor iedereen wel iets: familie, vriendschap, geschiedenis (het speelt zich af in de Middeleeuwen), liefde (maar niet te veel), magie en een mysterie om op te lossen.

Waarom vindt u het boek zo mooi?

Het boek sprak me heel erg aan, omdat het over boeken gaat, waar ik natuurlijk dag in, dag uit tussen sta! Er gaat altijd een soort knusse en bijna magische sfeer uit van een boekhandel, omdat er zoveel verhalen zijn om te ontdekken. Dat komt in dit verhaal ook naar voren, al is het dan vanuit een minder gezellig perspectief! Ik vond het boek heel ontroerend en meeslepend.

Welke personage in het boek spreekt u het meeste aan?

Het volledige boek is vanuit het perspectief van Emmett, waardoor je hem heel persoonlijk leert kennen. Zo kan je als lezer niet anders, dan met hem meeleven!

Kunt u één korte passage uitlichten die u bijzonder vindt?

Emmett heeft en geheim, dat uiteindelijk wel aan het licht móet komen (de waarheid duurt immers het langst). Ik zal niet verklappen wat het geheim is, maar het moment waarop dat uitkomt is zo ontroerend beschreven, dat ik het hele hoofdstuk direct nog een keer heb gelezen.

Wat is de beste manier om dit boek te lezen?

Het maakt niet uit waar of wanneer je dit boek leest, als je het maar in één ruk uitleest!

Afbeelding
Afbeelding