Afbeelding
Foto:

Eten, haardhout en matrassen; Care For Kenya helpt kansarme mensen in Kenia waar ze kan

Dertig jaar geleden zette Berend de Boer voor het eerst een stap in Kenia. Eind februari bezocht hij het land voor de 109ste keer. Bij toeval kwam hij in contact met mensen die in hun land echt een verschil proberen te maken. Een arts die pijnmedicatie nodig heeft voor zijn aids-centrum, een vrouw die graag een plek wil geven aan kinderen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking, een broeder die een thuis wil creëren voor de allerarmste kinderen. Berend ontmoette hen en besloot gelijk te helpen. Hij richtte Care For Kenya op en haalt samen met andere vrijwilligers zoveel mogelijk geld op voor projecten in Kenia.

Het avontuur van Berend begon in 1990, toen hij voor zijn werk de hoofdstad van Kenia bezocht. Daar ontmoette hij en zijn collega´s een arts. Hij had ontslag genomen om een centrum op te richten voor mensen met aids. In die tijd was dat nog een doodsvonnis. Medicijnen waren er nog niet en het enige wat de lijdensweg van aidspatiënten kon verzachten was wat pijnmedicatie. De dokter vroeg de Nederlandse collega´s om geld op te halen voor die medicijnen. Dat hebben ze dertig jaar lang gedaan. Omdat Berend graag zelf wilde zien waar het geld terechtkwam besloot hij om zelf de medicijnen te brengen.

Toen hun hulp niet meer nodig was kochten de collega´s, in overleg met de arts, een stuk grond in Mago. Het idee was om de goedkoopste technische school op te richten, zodat iedereen naar school zou kunnen gaan en een beroep zou kunnen leren. Met giften uit Nederland en uit de omgeving werd de school in drie jaar opgebouwd. Nu gaan er elke dag kinderen naar school die anders geen kans hadden op een goed bestaan.

Berend bleef naar Kenia reizen om de school te ondersteunen. Op één van die bezoeken ging het mis. Berend kreeg ernstige gezondheidsklachten en werd opgenomen in het Elizabeth Mukumu Hospital. Een directe vlug naar een Nederlands ziekenhuis was noodzakelijk, maar dat was zo makkelijk nog niet. In het ziekenhuis ontmoette hij Brother John. Dankzij zijn inzet werd Berend verplaatst naar het ziekenhuis in Nairobi en vanuit daar naar Nederland. Berend deed Brother John daarom een belangrijke belofte. Als hij ooit ergens hulp bij nodig zou hebben, hoefde hij alleen maar te bellen.

Brother John belde anderhalf jaar later. Hij wilde een project opstarten om straatkinderen in Nairobi op te pikken en deze kinderen een kans geven. Veel kinderen in Nairobi kennen armoede. Ze gaan niet naar school en zwerven over straat. Ze hebben niets. Uit ellende raken ze vaak verslaafd, vooral lijmsnuiven is een groot probleem. Zelf had Brother John ook een moeilijke jeugd op straat beleefd, en hij wilde een voorbeeld zijn voor de straatkinderen in zijn stad. Brother John richtte de st. Charles Lwanga children school op in Nairobi. Care for Kenya helpt zoveel mogelijk. Ze kopen computers, schoolbanken, bedden, matrassen en voedsel voor het project. Inmiddels heeft Brother John ruim 280 tieners onder zijn hoede, voor wie hij met veel passie en liefde zorg draagt.

Tijdens zijn eerste bezoek aan Brother John leerde Berend ook Ann Njeri kennen. Een vrouw, zelf geboren met een handicap, die toen de zorg had voor drie gehandicapte kinderen en dit met volle overgave en liefde deed. Inmiddels is ze hoofd van het project 'The Compassionate Hand of the Disabled'. Hier zorgt ze voor ruim 85 gehandicapte kinderen.

Wanneer Berend niet in Kenia was haalde hij geld op in Nederland. Zo raakte ook Gerda de Boer betrokken bij Care For Kenya. Ze werd gevraagd om mee te werken aan het organiseren van een Keniaweek in Boornbergum. Dat wilde ze wel, op één voorwaarde: "Dan moest het wel echt een hele week worden."

Gerda is zelf drie keer naar Kenia geweest. In 2009 was de eerste keer en ze was meteen verliefd: "De cultuur, de natuur, de mensen, zodra je één keer bent geweest ben je verkocht."

Dat werd het, de hele week was Boornbergum in beweging. De Keniaanse vlag wapperde, er waren vrouwen- en mannenavonden, men waste auto's en waren gesponsorde prijzen te winnen. "Aan het einde van de rit konden we een cheque overhandigen van meer dan 30.000 euro. Daarvan werd een nieuwe slaapzaal gebouwd voor het st. Charles Lwanga children school van Brother John. Studenten van de school in Mago hielpen het bouwen."

Boornbergum voor Kenia is opgezet door Siemen de Boer en Berend zelf. Sinds 2019 heet de stichting Care For Kenya. De korte en transparante lijnen van Care For Kenya vindt Gerda heel belangrijk: "Bij Care For Kenya weet je zeker dat 100% van het donatiegeld ook echt terecht komt bij de projecten. Als wij als organisatie folders printen, of reizen maken, dan betalen we dat allemaal zelf." De organisatie zamelt vooral geld in, en besteden die zoveel mogelijk in Kenia zelf. Zo ondersteunen ze ook weer de lokale economie. Care For Kenya luistert goed naar wat de projecten nodig hebben. Regelmatig is er contact met brother John, de school en Ann Njeri. "Het komt soms voor dat ze echt helemaal geen eten meer hebben, dan is het superbelangrijk dat dat er komt. Dan moet je niet aankomen met meubels of kleding."

Giften zijn erg welkom. Care For Kenya heeft een ANBI-status. Hierdoor kan een deel van je gift teruggevraagd worden. Naast giften organiseert Berend ook reizen in Kenia waarbij je de drie projecten bezoekt. Afgelopen oktober was Gerda, samen met een groep van zeven andere vrouwen, op werkbezoek. Ze hebben de opvang van Ann weer een nieuw kleurtje gegeven, maar ze hebben Ann natuurlijk ook geholpen met de kinderen. Toen ze weer in Nederland kwamen was het gebouw helemaal gepimpt en waren er nieuwe matrassen. Care For Kenya hoopt meer van deze reizen te kunnen organiseren.

Afbeelding