Afbeelding
Foto: Gert Tabak-visual art,De Veenhoop

Tweede editie van De Veentoertocht

Recreatieve fietsers en mensen met een step oftewel autoped voor volwassenen kunnen op zaterdag 18 april gaan genieten van de tweede editie van De Veentoertocht, in de omgeving van Nij Beets en De Veenhoop.

Halte Leppedijk, De Kan Hoeve en Pier’s Hiem hebben de route uitgezet en organiseren deze recreatieve tocht. Na gezellig brainstormen hebben ze vorig jaar bedacht de mooie omgeving en natuur op de kaart te zetten aan de hand van een mooie fiets- en steptocht. Als start- en eindpunt is gekozen voor De Kan Hoeve op De Veenhoop. Met onderweg de rustpunten Halte Leppedijk en Pier’s Hiem te Nij Beets. Er zijn drie routes uitgezet, met als afstanden 25, 40 of 60 kilometer. Je meandert als toertochtdeelnemer door de indrukwekkende turfwingebieden van vroeger. Met als decor oude Amerikaanse windmolens en spannende oversteekplaatsen die met een pont overwonnen moeten worden.

Wie zijn de organisatoren?

Halte Leppedijk is een theetuin, een rustpunt in de hectiek van alle dag. Het zesde seizoen achter de rug en Halte Leppedijk wordt zo langzamerhand een begrip in de streek waar de eigenaren erg blij en trost op zijn. Leppedijk is een plek waar men even bij kan komen van een fiets/wandeltocht of gewoon even rust kan vinden of even bijkletsen met vrienden. Een plek zijn waar je je welkom voelt. In de zomer is het vooral de tuin, de vlonder bij de vijver of het bankje op het eiland wat favoriet is. Door de twee prieeltjes en de Halte zelf is de locatie niet gebonden aan het zomerseizoen, maar zijn kun je er het hele jaar door genieten. Alleen in de maand januari is Halte Leppedijk gesloten.

Restaurant Zaal Pier’s Hiem

Na 100 jaar nog springlevend. Vier jaar geleden werden Brugt en Ineke Jonker eigenaar van dit bijzondere etablissement met een lange historie, op de driesprong tussen Nij Beets, Aldeboarn en De Veenhoop. Een oude herberg, waarvoor je wel even om moet rijden om het te ontdekken. Ineke: “We hebben tien jaar gezocht in Fryslân naar een mooie locatie, dit is echt wat bij ons past. Een huiskamersfeer, laagdrempelig, waar je kwaliteit kunt leveren. Brugt maakt in feite haute cuisine op ambachtelijke wijze. Dat warme huiskamergevoel willen we graag uitstralen, waar het gezellig is en iedereen welkom is.”

De Kan Hoeve

Charlotte en Louis Oudshoorn wonen sinds 2014 op deze mooie plek. “We vinden het leuk om anderen de gelegenheid te geven om deze rustige omgeving te leren kennen”, zegt Charlotte. De Kan Hoeve ligt in de centrale driehoek van Drachten, Leeuwarden en Heerenveen. Charlotte: “Wij zijn vijf jaar geleden begonnen met een B&B en een mini camping. We hebben in de voormalige Friese stal een royale B&B gemaakt met 4 ruime kamers elk met een aparte badkamer, zithoek en een hoge tafel om eventueel aan te werken. Verder is er een aparte woonkeuken aanwezig waar iedereen in de B&B gebruik van mag maken.”

Mini camping

Voor de kampeerders hebben ze een mini-camping met 25 plaatsen, met ook drie camperplekken. Het kalme Friese land is zeer geschikt om een paar dagen te komen onthaasten. De omgeving leent zich voor mooie wandelingen en fietstochten. Voor de watersporters is er een zeilschool vlakbij waar je een boot kan huren. Verder zijn er diverse museums en eetgelegenheden. De boerderij is genoemd naar Johannes Benedictus Kan, tussen 1926 en 1929 minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw in het eerste kabinet De Geer.