Afbeelding
Foto's: David Reygondeau

Zonder remmen over het ijs scheuren

HEERENVEEN - Met 120 kilometer per uur scheuren over het ijs, met een motor die geen remmen en maar twee versnellingen heeft. Sommige mensen vinden het idee alleen al doodeng, maar bij ijsspeedwayracers gaat het bloed sneller stromen. Van 2 tot 5 april zullen ze het Nederlandse publiek in Thialf trakteren op spectaculaire heats.

Hoewel veel mensen de sport (nog) niet kennen bestaat ijsspeedway al bijna 100 jaar. De eerste wedstrijden zijn al gedocumenteerd in de jaren ‘20 en in Nederland werd de eerste wedstrijd al 1972 georganiseerd. Destijds in Assen, nu al een tijdje in Thialf. Dit jaar wordt alweer de vierde editie in Heerenveen georganiseerd en het belooft weer sensationeel te worden.

Zestien motorrijders, waarvan vier tegelijkertijd op het ijs staan. Motors op het ijs? Ja, je hebt het goed gelezen! Uitgerust met een speciale ijsspeedwaymotor scheuren ze met 120 km/u over het gladde ijs. Uit hun banden steken ijzeren spikes van 28 milometer, zo’n 160 op de voorband, zo’n 200 op de iets grotere achterband. De spikes zorgen voor grip, zodat ze niet uitglijden. De motor heeft echter maar twee versnellingen (de één voor de start, de rest wordt in de tweede gereden) en geen remmen!

Door meer of minder gas te besturen de racers hun motor. In de bochten gooien ze hun motor plat, zodat hun knieën en ellebogen over het ijs schrapen. Degene met de meeste snelheid en controle over de motor wint de heat.

Een heat wordt uitgevochten door vier racers en in totaal doen er zestien racers mee aan het WK in Thialf. De arena is de 400 meter baan. Waar Ireen Wüst en Sven Kramer nog niet zo lang geleden streden rijden ook zij, nu 1600 meter. Daar doen ze ongeveer een minuut over. Degene die de heat wint krijgt drie punten, de tweede krijgt er twee en de derde maar eentje. De laatste blijft met lege handen over. Zo racen de coureurs een aantal heats, tot ze tegenover alle tegenstanders hebben gestaan. De acht coureurs met de meeste punten nemen het tegen elkaar op in de semi-finals -waar de 4 besten overblijven- en daarna wordt in de finale uitgevochten wie de allerbeste is. De winnaar van de finale krijgt twintig punten voor het WK klassement, de tweede 18, de derde 16, enzovoorts. In Thialf wordt er zowel op zaterdag als op zondag een finale gereden. Daarna is de einduitslag van het WK, want de wedstrijden in Heerenveen zijn de laatsten. De coureurs hebben al in Kazachstan, Rusland en Duitsland meerdere finales gereden in Thialf is hun laatste kans voor een podiumplek.

IJsspeedway is misschien wel één van de meest spectaculaire motorsporten. Speciaal voor de wedstrijden laat Thialf zo’n 20 centimeter ijs maken, zodat de motoren niet de betonbaan aan gort rijden. Gelukkig is het schaatsseizoen al ten einde. De acceleratie (van 0 tot 100 km/u in 2 seconde, daar tipt onze Max niet aan), de snelheid in de bochten, het rondspattend ijs, het zijn ingrediënten voor een sensationele avond.

Op www.ijsspeedway.nl kun je nog altijd tickets kopen, of ben jij één van de gelukkigen die de kaarten van Rondom Vandaag mag ontvangen? Houdt onze Facebookpagina in de gaten voor deze winactie!

Afbeelding