Fotograaf: Martin bierman en Eling Homminga
Fotograaf: Martin bierman en Eling Homminga

Meer dan alleen een knap koppie

DRACHTEN - Veel mensen hebben gelijk een mening klaar als het gaat over missverkiezingen. Vaak vinden ze het maar een oppervlakkige bezigheid voor meiden met een knap koppie. Kim (18) uit Drachten is het daar niet mee eens. Zij doet dit jaar mee met Miss Beauty Teen Friesland: "Als je je verdiept, zul je leren dat wij als missen ook echt iets te vertellen hebben. Meedoen is niet alleen een beetje rondlopen in een jurkje, het is veel meer dan dat!"

Kim was er nooit zo mee bezig, maar toen ze eind 2019 een oproep zag voor de Miss Beauty Friesland verkiezingen ging het toch kriebelen. Ze kende de verkiezing omdat een kennis van school ooit meedeed, maar zelf had ze niet verwacht mee te doen. Toch besloot ze zich in te lezen en kwam ze erachter dat de verkiezing veel meer was dan ze dacht. "Meedoen met de verkiezing is een heel traject. Als je wordt gecast op de castingdag heb je bijna elke week een oefendag. Je ontmoet sponsors en komt in contact met fotografen. Je leert veel over jezelf, dat trok mij."

Wat Kim ook belangrijk vond is de betrokkenheid van de Miss Beauty Organisatie met de Linda. Foundation: "Vorig jaar heb ik een voetbaltoernooi op het AZC georganiseerd. Dit was de eerste keer dat ik zelf betrokken was bij een goed doel en ik kreeg de smaak te pakken. De Linda. Foundation zet zich in tegen armoede in Nederland. Aan het eind van het jaar delen zij boxen uit aan minima-gezinnen. In die boxen zitten allemaal waardebonnen, bijvoorbeeld voor supermarkten of kledingwinkels, die ze in het volgende jaar kunnen gebruiken. Op die manier worden ze geholpen om rond te komen."

De persoonlijke groei en het steunen van de Linda. Foundation spraken Kim aan. Ze besloot zich in te schrijven en werd uitgenodigd voor de castingdag. "Daar kwamen wel 85 teens bijeen, terwijl er maar 18 mee mochten doen aan de uiteindelijk verkiezing." Spannend vond ze het wel, maar als ze niet door zo gaan zou ze dat niet als belediging of afwijzing opvatten: "Er liepen zoveel mooie meiden rond met potentie. Het feit dat ik was uitgenodigd voor de casting vertelde al dat ze iets in mij zagen. Daarvan kreeg ik al veel zelfvertrouwen."

Naast de Miss Beauty Verkiezing Friesland is Kim natuurlijk ook bezig met school. Ze zit nu in VWO 5. Wat ze na haar middelbare school wil gaan doen weet ze nog niet: "Nu vind ik het modellenwerk echt heel leuk, maar het is afwachten wat daar uitkomt. Voor nu is dit tof en als het lukt wil ik iets doen in doen in deze wereld. Ik hou ook heel erg van leren en zie ook zeker voor me dat ik de universitaire kant op ga. " Een dom blondje is Kim dus zeker niet. Gelukkig zien ook veel mensen haar niet op die manier. "Nee, ik ben niet op mijn mondje gevallen. Ik heb altijd wel wat te zeggen. Vroeger kon dat nogal eens overkomen alsof ik anderen de les wilde leren. Nu wil ik anderen vooral graag ergens over informeren, wat dat betreft ben ik wel eens haantje de voorste."

Volgens Kim is de persoonlijkheid van de missen tijdens de wedstrijd even belangrijk als het uiterlijk. "Als je je verdiept, zul je leren dat wij als missen ook echt iets te vertellen hebben. Meedoen is niet alleen een beetje rondlopen in een jurkje, het is veel meer dan dat." Bij de vraag wat Kim als miss te vertellen heeft denkt ze even na: "De afgelopen weken heb ik geleerd dat als je iets wilt, je ervoor moet gaan. Hou je doel voor ogen, jaag je dromen na. Voor de volle 100%. Je moet je hele leven nog leven met jezelf, het zou zonde zijn als je je dromen opgeeft. Kies je eigen pad!"
Om Miss Beauty Friesland te winnen heeft Kim stemmen nodig. Op haar stemmen kan door ´Poll Friesland Kim´ te sms´en naar 2010. Volg @kimvdburgh op Instagram en @missbeautyfriesland om op de hoogte te blijven.