Afbeelding
Foto:

Verrassende resultaten bij osteopathie

DRACHTEN - Osteopathie is voor veel mensen nog een onbekende behandelmethode. Toch weten veel artsen de osteopathiepraktijk van Johan Beeksma al te vinden. De patiënten van Johan hebben dikwijls te horen gekregen dat er voor hun klachten geen medische oplossing is. Voor deze categorie is osteopathie vaak een uitkomst.


Johan Beeksma begon in 1981 als fysiotherapeut. Dat deed hij met veel plezier, maar steeds meer kreeg hij het gevoel dat hem de kennis ontbrak om elke patiënt echt goed te helpen. Daarom besloot hij zich te verdiepen in de klassieke acupunctuur. Destijds niet een voor de hand liggende keus, acupunctuur was toen nog lang niet zo populair en bekend als nu. Zo kwam osteopathie op zijn pad.

Wat is osteopathie

Osteopathie is een onderzoeks- en behandelmethode die door de behandelaar enkel met de handen wordt uitgeoefend. Er komen dus geen apparaten aan te pas. Een osteopaat onderzoekt en behandelt de bewegingsmogelijkheid van al de systemen in ons lichaam. Hij zoekt naar beperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht van de patiënt. “Een probleem in het lichaam wordt vaak veroorzaakt doordat ergens in het lichaam aan- en afvoer van bloed onvoldoende kan plaatsvinden,” legt Johan uit. “Tijdens een behandeling ben ik met mijn handen aan het zoeken naar een probleem. Als ik iets vindt los ik dat op en het komt vaak voor dat hierdoor een nieuw probleem aan de oppervlakte komt. Zo gaan we door tot ik bij de kern van het probleem kom.”

Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide praktische kennis over anatomie (botten en gewrichten bijvoorbeeld), fysiologie (spieren), neurologie (zenuwstelsel) en pathologie (kennis over ziektes). Johan blijft naast zijn werk als osteopaat ook steeds doorleren, zodat hij iedereen zo goed mogelijk kan helpen: “Hoe meer ik leer, hoe meer ik het gevoel heb dat ik eigenlijk niets weet.” Daarom duikt hij elke ochtend in de boeken en gaat hij binnenkort beginnen met een tweejarige opleiding in Antwerpen.

Na de lunch begint Johan met de behandeling van zijn eerste cliënten. In het begin van de middag behandelt hij voornamelijk baby’s. “Kraamhulpen en kraamvrouwen verzorgen de mond-tot-mond reclame, net als de consultatiebureaus.”

Verrassende resultaten

Een baby die veel huilt, last heeft van krampjes of niet goed slaapt hebben veel baat bij osteopathie. “Tijdens de behandeling leg ik voorzichtig mijn hand op de buik van de baby. Zodra ze ontspannen kan ik op een dieper niveau voelen waar het probleem zit. Dit doet geen pijn en baby’s ontspannen zich juist. Soms staan ouders echt te kijken hoe ik hun baby stil kan krijgen.”

In de avond behandelt Johan voornamelijk volwassenen: “Zij zijn soms nog argwanend. Vaak hebben ze problemen waar artsen en specialisten geen achterliggende medische oorzaak voor hebben gevonden. Ze krijgen te horen dat ze er maar gewoon mee moeten leren leven. Osteopathie is hun laatste redding. Ik vind het prachtig om te zien dat mijn behandeling hun pijn, die soms echt heel heftig is, kan verminderen of helemaal kan wegnemen. Daar doe ik het allemaal voor.”

Benieuwd naar wat Johan en osteopathie voor u kunnen betekenen. Ga naar de site: www.osteopathiejohanbeeksma.nl