Afbeelding
Foto:

"Vier het leven volop!"

DRACHTEN - Het is langzaamaan een begrip in Drachten en omstreken geworden: de Dance Camps georganiseerd door Angela van Arendonk. Elke voorjaars- en herfstvakantie stappen weer 150 kids tussen de zes en zeventien jaar het podium op om hun ouders, oma's en opa's, broertjes en zusjes te inspireren met dans.

Al drie dagen zijn de jongens en meiden bezig met hun dans. Onder hoede van Angela van Arendonk, haar team Limitless en een aantal gast-choreografen hebben ze hun verdiende vakantiedagen besteed aan dans, toneel en zelfs zang. Het is een ongekend succes. Elk jaar komen er weer nieuwe kinderen bij, maar ook elk jaar zie je een aantal bekende gezichten. Enthousiast van de vorige keer hebben ze hun ouders nog eens lief aangekeken.

Voor ouders zal het wel geen straf zijn. Deze kinderen, breed lachend tijdens hun optredens in de Lawei, lijken gemaakt te zijn voor de dans. Het werkt aanstekelijk. In de zaal zie je alleen maar blije ouders. Een trotse glimlach op het gezicht, fonkels in de ogen. Ze genieten van hun kinderen, die op het podium helemaal en in volle vreugde zichzelf kunnen zijn. Wanneer ook de ouders gevraagd worden mee te dansen springen zij uit hun stoel. Het lijkt wel alsof ze hierop gewacht hebben en enthousiast doen ze mee met de pasjes die op het podium worden voorgedaan.

'Beauty through imperfection', het is het credo van Angela, de enthousiaste karrentrekker van Dance Camp. Deze editie is alweer de elfde. Het begon allemaal met een ontwikkelingsreis naar Brazilië die Angela wilde maken. Om geld op te halen bedacht ze het idee van Dance Camp, destijds nog in een klein zaaltje in Ureterp. Ze ontdekte per ongeluk een succesformule. Tijdens de allereerste uitvoering van Dance Camp stonden er al vijftig kinderen op het podium. Inmiddels zijn dat er 150.

Na het optreden spreek ik Angela nog even. "Dit zijn allemaal kinderen die écht heel graag willen dansen," probeert ze het succes van Dance Camp uit te leggen. "Het is wat ze het liefste doen. Net als ik krijgen ze een kick als ze op een podium staan. Je staat daar niet alleen, maar met z'n allen. Dans is iets dat door iedereen gedeeld kan worden, je bent echt onderdeel van een grote geheel. Wij als danser worden daar gewoon happy van." Voor sommigen is dat niet voor te stellen, maar het is te zien. De kinderen huppelen, vaak nog in kostuum, door de zaal en de foyer van de Lawei. Tijdens Dance Camp leren de kinderen een choreografie van Angela, haar team Limitless en een paar gastchoreografen. Angela heeft haar team één belangrijke les meegegeven: "Dansen is meer dan alleen pasjes uit je hoofd leren. Je danst uit je hart, je danst een verhaal. Dat proberen we mee te geven aan de kinderen en daarmee inspireren zij het publiek."

Deze editie is de eerste keer dat Angela ook toneel, zang én een live-band heeft betrokken bij de dans. Marthe zingt prachtig en samen met de dansers en een paar andere acteurs weten ze het publiek mee te nemen op hun 'filmset'. Uiteraard heeft het uiteindelijke verhaal, de verzameling van de choreografieën, een boodschap: "Vier het leven volop! We maken zoveel mee in ons leven. Er is zoveel shit op de wereld. Ik denk dat we zoveel meer moeten stil staan bij de mooie momenten, ook al lijken ze misschien maar klein. Vier die momenten en je zal merken dat je later ook sterker in je schoenen staat. Slechte dingen kun je niet ontlopen, je zal er altijd doorheen moeten. Als je dan ook de goede momenten nog herinnert zal alles makkelijker zijn." Het is een mooie boodschap die Angela en haar team aan de kinderen doorgeven, maar ook eentje die hopelijk nog lang in het hoofd van de volwassenen zal doorklinken. Hun kinderen zullen hen, door hun passie voor dans, er vast nog lang aan herinneren.

In de herfstvakantie zal er weer een Dance Camp worden georganiseerd. Hou de site van De Lawei of van Angela in de gaten voor actuele informatie: www.angelavanarendonk.nl

Afbeelding
dancekamp
Afbeelding
Afbeelding