Afbeelding
Foto:

Buurtsportcoach Brenda zet wijk in beweging

DRACHTEN - Gemeente Smallingerland vindt het belangrijk dat de inwoners van Drachten en omstreken genoeg bewegen, gezond eten en zich lekker in hun vel voelen. Sportbedrijf Drachten is daar een onmisbare partij voor. Hun buurtsportcoaches zetten zich in om mensen in beweging te krijgen. Brenda Jager heeft de wijken De Drait en De Venen onder haar hoede en vertelt over haar mooie baan.

Sportbedrijf Drachten heeft drie duidelijke doelstellingen voor het werk wat ze doen in de wijken en achter de schermen. Ze moeten ervoor zorgen dat meer mensen lid worden van een sportvereniging of andere sportaanbieder. Daarnaast moeten ze bereiken dat meer Smallingerlanders voldoen aan de beweegnorm. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is voor iedereen verschillend. Kinderen van vier tot zeven jaar hebben bijvoorbeeld elke dag een uur beweging nodig, volwassenen van 18-55 jaar moeten minimaal zes dagen in de week een half uur hebben gesport. Tenslotte moet Sportbedrijf Drachten inactieven, mensen die nog te weinig bewegen, actief maken.

Gemeente Smallingerland is de opdrachtgever van Sportbedrijf Drachten, maar ze werken veel samen om het beleid te realiseren. "De gemeente heeft een wijkatlas opgesteld met allemaal informatie over verschillende wijken," legt Brenda uit. "Hierin staat ook hoeveel mensen er genoeg bewegen en hoeveel er aangesloten zijn bij een sportclub. De gemeente verschaft die kennis, maar wij komen in de wijk ook kansen tegen die we in kunnen brengen. Zo werken we intensief samen met de gemeente."

Achter de schermen

Veel mensen kennen het Sportbedrijf wel van verschillende activiteiten in de wijk of van het zwembad, maar ze organiseren ook van alles achter de schermen. "We hebben bijvoorbeeld contact met verenigingen en zijn het 'gezondere sportkantine' project gestart. Hiermee proberen we sportverenigingen te motiveren om meer gezondere keuzes aan te bieden in hun kantine. Maar we werken ook samen met andere organisaties en bedrijven. Zo hebben we een project met Caparis. Een vrouw die daar werkte wilde heel graag op yoga, maar vond het spannend om dat alleen te doen. Daarom ben ik de eerste drie lessen met haar mee geweest. Nu gaat ze zelf! Deze dingen doen we ook, zonder dat veel mensen het weten."

Voor kinderen en volwassenen

De buurtsportcoaches zetten zich niet alleen in voor kinderen maar proberen ook volwassenen in beweging te krijgen. Dat kan soms best pittig zijn: "Bewegen is voor kinderen iets heel natuurlijks. Oudere mensen hebben vaak meer drempels. Ze hebben het druk, moeten werken, hebben pijnklachten. Het kan soms best lastig zijn om dan toch ook deze mensen in beweging te brengen, maar het kan echt. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld naar veel bedrijven geweest om werknemers te motiveren om tussen het werk door af en toe even te bewegen."

Hulp voor verenigingen

Brenda helpt ook verenigingen. Zo zag ze dat sommige kinderen na hun zwemdiploma wél wilden blijven zwemmen, maar niet in competitief verband. Ze bedacht Splashles waar elke les een andere tak van de zwemsport wordt gedaan. Nu verzorgt zij de pilot, de bedoeling is dat later een zwemvereniging de lessen overneemt.

Het werk van Brenda is super divers: "Maar dat vind ik prachtig. Ik heb geleerd voor gymdocent, maar nu doe ik zoveel meer. Dat vind ik het leukste aan mijn baan."