Afbeelding

Aantal jongeren met gehoorschade stijgt

Het is binnenkort de nationale Week van het Oorsuizen. Steeds meer jongeren krijgen gehoorproblemen zo blijkt uit cijfers. Goede voorlichting en preventie is echt noodzakelijk, meldt Stichting Hoormij/NVVS. Om te weten hoe het er in Leeuwarden voor staat gingen we langs bij Henny Holwerda-Bouma van Specsavers aan de Nieuwestad in het centrum van Leeuwarden. Henny is met haar collega's al jaren gehoorexpert.

Eigenaresse Henny en enkele van haar collega's zijn STAR-gecertificeerd audicien. "Bij ons komen ook steeds vaker jongeren binnen tegen wie ik helaas moet zeggen dat de kans bestaat dat hun ruis/piep/ tinnitus plus eventueel gehoorbeschadiging blijvend is. We adviseren dan meteen gehoorbescherming. Voorkomen is in dit geval beter aangezien er geen remedie is voor tinnitus." Een hoortoestel dragen is op dit moment de enige oplossing.

Maskeren met een app

Wel zijn er onder andere bij Specsavers gehoorapparaten verkrijgbaar waarmee het dankzij geavanceerde technieken mogelijk is om het oorsuizen te maskeren. Met appjes kun je instellen in welke mate je het oorsuizen 'weggepoetst' wilt hebben. Dat maskeren gebeurt met verschillende soorten geluid die je zelf kunt instellen, afhankelijk van je eigen mate van tinnitus.

Meer dan een miljoen mensen

Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft altijd een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid in de oren, volgens de Stichting Hoormij/NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden). Henny Holwerda: "Ik denk dat het er nog wel meer zijn." Mensen met weinig last zullen zich namelijk nog niet melden voor hulp, vandaar dat Henny denkt dat nog niet iedereen geregistreerd is die last van oorsuizen heeft.

Tinnitus kan ontstaan door een geluidstrauma maar ook door een oorontsteking, door de klap van een ongeval, door bepaalde medicijnen of vanwege ouderdom. Voor al die mensen zijn er dus maskeringsmogelijkheden op de markt om het oorprobleem draaglijk te kunnen maken. "Omdat een gehoorapparaat de geluiden om je heen versterkt, kan dat je eigen tinnitus wegdrukken."

Per persoon verschillend

Henny: "Ook kun je een anti-ruis op je gehoorapparaat laten klinken of een oceaangeluid. Het werkt echter niet bij iedereen hetzelfde, dus moet je het per persoon uitproberen of en hoe het werkt." Gedragstherapie kan ook helpen, met trainingen die je helpen om er niet teveel aan te denken. De mate van oorsuizen kan per dag verschillen. "Hoeveel je het ervaart kan er ook van af hangen hoe moe je bent, of je gestresst bent. Met zo'n app kun je per dag en per moment instellen hoeveel je gemaskeerd wilt hebben."

Omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je bij Specsavers – maar uiteraard ook op andere plekken – speciale festivaloordopjes aanschaffen om je gehoor te beschermen. "Ik weet dat je bij concerten in de AFAS Live in Amsterdam op de toiletten oordopjes kunt kopen uit een automaat. Dat zijn hele mooie ontwikkelingen."
Meer informatie over tinnitus en de Week van het Oorsuizen kun je vinden op
www.stichtinghoormij.nl

Afbeelding