Afbeelding
Foto door Pieter Bouma

Trefbal: niet zo maar een spelletje

Het is gelukt! Dit jaar zal het EK Dodgeball, oftewel trefbal, voor het eerst in Drachten plaatsvinden. Van 15 tot 18 oktober zullen trefbalteams vanuit heel Europa naar Friesland trekken om mee te doen aan het toernooi. Onlangs is er ook een dodgeballteam in Drachten opgericht. Wij spraken met Pieter Bouma, de organisator: “Het is wel even wat anders dan het spelletje dat je op school speelde.”

Pieter is de organisator van het EK en het Drachtster team en daarnaast ook nog voorzitter van Dodgeball bond Nederland. Hij speelt al langere tijd in het dodgeball team in Leeuwarden én in het nationale team. Kortom; hij is gek op trefbal. Vorig jaar legde hij contact met gemeente Smallingerland: “Sportbedrijf Drachten wilde de bond helpen met het organiseren en vanuit hen kwam het idee om ook een vereniging op te richten.”

De sport is vooral populair bij jongvolwassenen en er zijn een aantal studententeams in Nederland. Veel spelers beginnen omdat ze trefbal op school heel erg leuk vonden, maar de echte sport is toch wel wat anders: “Op school wint degene die het hardst kan scoren. Door de officiële regels gaat dat niet op bij dodgeball.” Het spel wordt gespeeld met zes spelers en vijf ballen. Als je het spelletje niet slim genoeg speelt, dan kunnen zomaar alle ballen in de handen van de tegenstander komen. “En dan ben je de pineut. Je moet daarom goed nadenken en het spel technisch proberen te winnen.”

Pieter is al een tijdje bezig met het organiseren van het Europees Kampioenschap, dat 15 tot 18 oktober in Sportcentrum Drachten zal plaatsvinden: “Allereerst moesten natuurlijk alle faciliteiten geregeld worden. Dat is nu rond. We zijn nu hard bezig om huisvesting te regelen voor alle spelers. In totaal zullen dat er meer dan vijfhonderd zijn.” Er werd geïnventariseerd bij hotels in de buurt, maar geen één is groot genoeg om dat enorme aantal onder te brengen. Daarom proberen de organisators creatief te zijn: “Wellicht kunnen we met slaapschepen veel spelers onder brengen, of we vallen terug op hotels in Leeuwarden en regelen we bussen. Dat is ook een mogelijkheid.”

In Nederland is dodgeball nog een kleinere sport. Er zijn zo’n vijf teams actief en zij ontmoetten elkaar op de competitiedagen die vier keer per jaar plaatsvinden. De sport groeit wel hard, volgend jaar zullen er al acht teams in de competitie spelen. Toch kan de dodgeballcompetitie in Nederland niet tippen aan andere Europese landen. In Engeland zijn er al zoveel teams dat ze in vier competities spelen. De sport is ook erg populair in Oostenrijk.

Deze twee landen zijn dan ook bijna elk jaar titelfavoriet, maar de concurrentie wordt steeds beter: “Je ziet dat de sport ook groeit in andere landen. Vorig jaar wist Noord-Ierland verrassend te winnen van Engeland. De wedstrijden worden spannender en ook Nederland wordt steeds beter. In 2019 werd ons dames- en mixteam zevende en hiermee zijn de dames meteen gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in september.”
Doordat de sport nog relatief klein is kennen de spelers elkaar goed: “Als ik op reis ga kan ik altijd wel langskomen bij een lokale vereniging. Iedereen kent elkaar en de kampioenschappen zijn altijd gezellig.”

Dodgeball Club Drachten is nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om hun team te versterken. Ze trainen op dinsdag om 19.00 en een proefles is altijd mogelijk.

Ga naar de website www.dodgeballclubdrachten.nl voor meer informatie.