Afbeelding
Foto:

Het slechtste dieet : Het Keto-dieet

Hierboven is het beste dieet besproken: het Mediterraans dieet. Nu is het (één van de) slechtste dieet aan de beurt: het keto-dieet. Gemiddeld scoorde dit dieet twee punten van de vijf, alleen het onbekende Dukan dieet staat lager. Omdat meer mensen bekend zijn met het keto-dieet, of het koolhydraatarme dieet, hebben we besloten om ons te richten op dit dieet.

Wat is het keto-dieet?

Het keto-dieet werkt door het verbranden van vet. Uiteindelijk verlies je veel gewicht, voel je je sneller vol, heb je minder zin in dikmakend eten, voel je je beter in je vel en heb je meer energie. Door koolhydraten uit je dieet te halen gaat je lichaam in een ketosis. Je lichaam gaat dan vet, zowel wat je eet als wat je hebt opgeslagen, verbranden in plaats van koolhydraten en suikers. De eerste weken moet je lichaam hieraan wennen en kun je je futloos voelen. Daarnaast 'kick je af' van suikers en hebben je in het begin last van lichte afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en spierkrampen. Daarom is het belangrijk om genoeg vetten te eten die de energietoevoer van suikers kunnen vervangen. Mayonaise, vette vis, worst en kaas zijn hiervoor perfect.

Je eet ongeveer twintig koolhydraten of minder per dag. Je slaat dus aardappelen, rijst, pasta, brood, crackers, chips en producten waaraan suiker is toegevoegd over. Wat betreft alcohol kun je wijn wél drinken (zowel wit als rood), maar bier en zoete cocktails en mixdrankjes niet. Zogenaamde borreltjes als jenever, whiskey en wodka mogen in veel gevallen wel.

Wat kost het keto-dieet?

Het keto-dieet is zo duur als je het zelf maakt. Aan de ene kant laat je producten staan, maar dit zijn meestal niet de duurste producten in je winkelmandje. Daarnaast is het aannemelijk dat je meer vlees en kaas koopt, bijvoorbeeld om snacks als chips te vervangen. Dat maakt het dan weer duurder. Tegenwoordig liggen er steeds meer dieetproducten in de schappen met een verminderd aantal koolhydraten, bijvoorbeeld penne en crackers. Deze zijn niet goedkoop. Hoe duur je het maakt, kan je zelf weten en het keto-dieet hoeft zeker niet een aanslag te doen op je portemonnee.

Waarom is het keto-dieet zo slecht?

Zoals eerder verteld is het keto-dieet één van de slechtsten om te volgen. Er komt steeds meer onderzoek over dit dieet en steeds meer diëtisten en wetenschappers spreken zich uit tegen het dieet. Zo ga je je heel erg slecht voelen in het begin en hebben veel mensen last van diarree. Dit komt waarschijnlijk omdat de galblaas, het orgaan dat vet omzet, te actief wordt. Ook ervaren sommigen een verminderde conditie of hebben het gevoel minder te presteren. Het kan tot ketoacidosis leiden, vooral bij diabetes-patiënten en je komt sneller aan als je stopt. Je stofwisseling vertraagd en je krijgt minder spiermassa. Het grootste geval is dat je uiteindelijk meer kans hebt op diabetes of hart- en vaatziekten omdat je vet-inname groter is dan wordt aanbevolen.

Low Carbohydrate, Moderate Protein, Healthy Fat (LCHF) meal