Afbeelding
Foto:

Het Mediterraans dieet

Afgelopen jaar kwam de Amerikaanse nieuwssite US News met een top 35 van de populairste diëten. Het Mediterraanse dieet belandde op nummer één en Rondom Vandaag zocht uit waarom dit de beste manier is om af te vallen en wat je moet doen voor dit dieet.

De nieuwssite beoordeelde verschillende diëten op een paar vlakken: gewichtsverlies op korte termijn, gewichtsverlies op lange termijn, of het dieet makkelijk vol te houden is en of het wel daadwerkelijk een gezond dieet is. Gemiddeld scoorde het Mediterraanse dieet een 4.2 en staat daarmee op de allerhoogste plek.

Het Mediterraanse dieet

Het is algemeen bekend dat mensen uit de Mediterraan, bijvoorbeeld Spanje, Italië en Griekenland, langer leven, minder stress hebben en minder lijden aan hart- en vaatziekten en diabetes. Het Mediterraanse dieet is gebaseerd op de gemiddelde levensstijl uit dit gebied en is dus niet zozeer een dieet, maar een levensstijl. Je bent dan ook vrij om te bepalen hoeveel calorieën je eet en hoeveel je beweegt. Voor dit 'dieet' neemt men een andere voedingspyramide dan die ons bekend is. Er komt meer nadruk te liggen op fruit, groente, noten, volkoren producten, olijfolie en vis.

Wat kost het Mediterraanse dieet?

Hoe duur je het dieet maakt kan je natuurlijk zelf weten. Toch kan dit dieet aardig pijn doen in de portemonnee. Volkoren producten zijn over het algemeen duurder dan de niet-volkoren variant. Vis is duurder dan vlees en ook groentes kunnen duur worden. Je zal een goede keus moeten maken en moeten letten op aanbiedingen, maar dan hoeft het Mediterraanse dieet niet duurder te zijn dan een normaal dieet.

Hoeveel kilo ga ik afvallen?

Het Mediterraans dieet is niet ingericht om af te vallen. Het is eerder een gezond alternatief voor het dieet van veel Nederlandse mensen. Wil je wel afvallen, dan is het handig om je calorie-inname te verminderen in combinatie met de gezonde variatie van het Mediterraans dieet. Zo eet je nog steeds gezond maar raak je wel kilo's kwijt. Op lange termijn blijkt dat mensen die dit dieet volgen over het algemeen lichter en slanker zijn.

Hoe makkelijk hou ik dit dieet vol?

Omdat het Mediterraanse dieet geen hele voedingsgroepen uitsluit is het niet moeilijk om te wennen aan het dieet. Je vervangt simpelweg het ene product dat je gewend bent, met een ander product. Zo vervang je braadboter met olijfolie en je biefstukje met kabeljauw. Het is geen honger dieet en ook in restaurants zijn er genoeg gerechten te vinden die vallen binnen je dieet.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende diëten die je kan proberen en bij elk mens zijn de effecten van diëten weer anders. Op de site van US News Health vind je een overzicht, hieronder zie je één van de slechtste, en toch razendpopulaire diëten uitgewerkt: Het Keto-dieet.

Afbeelding