Afbeelding
Foto:

Help! Ik werk met pubers

Folderversprijders, supermarkten, horeca-ondernemers én ouders; allemaal hebben zij één ding gemeen. Op dagelijkse basis werken zij met jongeren. Dat is niet altijd even makkelijk. Rondom Heerenveen vroeg aan Saskia van den Dool, Trainer en Teamcoach en mede eigenaar van Van2, hoe je pubers het beste aan het werk krijgt.

"In mijn werk coachen we vooral volwassen team om hen te helpen zichzelf continu te verbeteren en tegelijkertijd optimaal samen te werken. Ik ben ervan overtuigd dat je medewerkers “opvoeden” niet zo heel veel anders is dan je pubers op de werkvloer iets bijbrengen. Zo kunnen in mijn optiek managers en ouders van elkaar leren."

Wees helder over je verwachting

"Waarschijnlijk is de grootste DON’t dat je als manager niet helder bent over verwachtingen. Veel managers vinden dit lastig want liever mijdt conflicten en streef je graag harmonie na. Pubers (en alle teams) vinden het juist fijn om een duidelijke grens te hebben over wat wel en wat niet mag. Een andere DON’t is aannemen dat dit zonder herhaling gaat werken. Herhaling is cruciaal. Aan de voorkant één keer je verwachting duidelijk uitspreken en hopen dat het dan goedkomt is niet voldoende. Hier moet je op terugkomen, blijven afstemmen wat je samen van de rol verwacht en hoe hier een invulling aan te geven."

Focus op kwaliteiten

Focus op wat ze goed kunnen, niet op wat ze níet kunnen. Als je een team aanstuurt is het erg makkelijk om hen af te rekenen op waar ze niet goed in zijn. Alle fouten die een teamlid maakt geven de meest voor de hand liggende redenen om dit als manager (ouder) te ontwikkelen. Ze moeten deze dingen immers wel goed kunnen. Zo haal je alle motivatie en plezier uit iemand z’n schooltijd of carrière. Een goede manager/ ouder kijkt vooral naar waar iemand in uitblinkt. Iedereen heeft meerdere talenten die ze graag ontwikkelen en die nodig zijn. Dáár moet je in investeren!

Laat dingen los

Naast te focussen op wat ze goed kunnen, en niet op wat ze níet kunnen is het heel belangrijk duidelijk aan de voorkant te zeggen wat je van je hen verwacht en de pubers per persoon laat uitschrijven wat de verwachtingen/resultaten zij. Een andere belangrijke les voor ouders én managers is: laat dingen los. Dat is niet: leun achterover en doe zelf niets. Je moet altijd een helpende hand bieden, maar je teamleden/kinderen moeten hier om vragen. Zij moeten het willen. Laat ze fouten maken en sta hierbij stil. Het is jouw taak om te zorgen dat ze leren van hun fouten, niet dat ze zich rot erover voelen.

Pubers willen zich belangrijk voelen

Pubers hebben geen motivatie voor zaken die er niet toe doen in hun ogen. Als je dat in gedachten houdt moet het lukken om de puber te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Pubers willen zich belangrijk voelen. En snappen waarom ze iets moeten doen. Uiteindelijk draait het in mijn optiek allemaal om aandacht en vertrouwen. Maak tijd voor de mensen om je heen en geef hen het gevoel dat je ze vertrouwt. Sta achter ze, geef complimenten, deel je eigen fouten, vraag hen hun fouten te delen, zorg dat ze zich kunnen ontwikkelen, motiveer ze, geef ze persoonlijke feedback, maak tijd voor ze, begeleid ze, en bovenal zorg ervoor dat ze zichzelf zijn. De rest doen ze zelf.

Blijf jezelf

Als je leiding geeft over een groep pubers, ga dan niet extra proberen 'hip' te zijn.
Blijf vooral jezelf maar oordeel niet, houd je vizier open.