Als kind droomt Denise Marinus al van het schrijven van een boek.
Als kind droomt Denise Marinus al van het schrijven van een boek. Foto: Clavis Uitgeverij

“Het is een kinderdroom die uitkomt”

LEEUWARDEN - Zolang ze zich kan herinneren schrijft ze al. Schriftjes vol korte verhalen sleepte ze overal mee naar toe. Het resulteert in een haast onbedwingbare passie voor schrijven. Als freelance communicatiespecialist schrijft Denise Marinus (27) ook, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze haar fantasie de vrije loop laat. Getuige haar debuutroman: Zoals u wenst. Een spannend en sprookjesachtig young adult-boek over het leven aan het hof.

Van kinds af aan schrijf ik al en dat ben ik altijd blijven doen. Ook op de middelbare school, waarmee ik de leraren af en toe tot waanzin dreef.” Ze heeft een heel levendige fantasie en schrijven is daarbij haar uitlaatklep. Juist die fantasie is de reden dat ze een young adult-boek geschreven heeft.” In het Young adult-genre gaan de hoofdpersonen op zoek naar hun eigen identiteit, zoeken ze grenzen op en is er een overlap in interesses. Het sluit dus perfect aan op de belevingswereld van jongeren. Er is nog een reden voor Marinus om voor dit genre te kiezen. “Jongeren fantaseren nog. Ze gaan mee in het verhaal: voor hen het hoeft het allemaal niet echt mogelijk te zijn. En waar zij zich kunnen verliezen in zo’n verhaal, moet het voor volwassen allemaal goed onderbouwd worden.”

In Zoals u wenst lijkt Jules alles te verliezen, tot ze assistent wordt van de kroonprinses. Terwijl Jules probeert het vertrouwen van prinses Constance te winnen, stilt zij haar verveling met alcohol, schandalen en het kwellen van haar nieuwe assistente. Als die spelletjes steeds gevaarlijker worden, staat Jules voor een dilemma: vertrekt ze met lege handen, of blijft ze loyaal aan de persoon die uit is op haar ondergang? In maar liefst 560 pagina’s ontrafelt zich het verhaal. Waarbij de thema’s kunst, geschiedenis, etiquette, mysterie en een vleugje fantasy kenmerkend zijn voor Marinus’ werk.

“Zolang ik me kan herinneren heb ik de wens gehad een boek te schrijven. Meerdere keren begon ik er aan, maar even zo vaak was ik niet tevreden en begon ik weer iets nieuws.” Met Zoals u wenst is het gevoel anders. De reden dat dit boek wel bij de drukker terecht is gekomen, is simpel. “Ten eerste is dit het eerste boek dat ik volledig afgemaakt heb en waarover ik dus echt tevreden ben.” Ook heeft ze de erkenning uit haar doelgroep dat het boek aanslaat. Op Wattpad, 's werelds populairste platform voor verhalen, besluit ze een hoofdstuk te plaatsen. “Hoewel ik het super spannend vond, deed ik het toch. Niemand kende mij dus zou het niet erg zijn als het niet aan zou slaan.” Maar de reacties zijn uitsluitend positief. Er wordt zelfs gevraagd om meer. “Dat motiveerde mij om door te schrijven.”

Wanneer haar boek af is, besluit ze het manuscript op te sturen. Ook al weet ze dat uitgevers dat tegenwoordig ontmoedigen en aspirant schrijvers juist adviseren mee te doen aan verhaalwedstrijden. "Korte verhalen liggen me niet zo goed. En hoewel ik weet dat ze elke dag ontzettend veel manuscripten ontvangen, heb ik toch een aantal uitgevers benaderd.” En toen kon het lange wachten beginnen. "Je weet van te voren dat het twee tot drie maanden kan duren. Als je dan een paar afwijzingen krijgt, zakt de moed je haast in de schoenen. Tot Clavis, uitgever van kinderboeken, contact zoekt en aangeeft enthousiast te zijn. En terwijl Zoals U wenst net in de winkel ligt, is Marinus alweer bezig met een tweede boek. "Ik heb net bij Clavis Uitgeverij een contract getekend voor een tweede boek. Ik ben nog maar 27. Het is soms moeilijk te bevatten dat dit niet langer een droom is, maar werkelijkheid. Want het gevoel dat ik had toen ik voor het eerst mijn eigen boek in handen had, was onvergetelijk. Echt magisch.”

Wilt u een exemplaar winnen van Zoals u wenst? Ga dan naar www.rondomvandaag.nl.