Beitske Visser maakt indruk tijdens de 24 uur van Le Mans met een foutloos debuut.
Beitske Visser maakt indruk tijdens de 24 uur van Le Mans met een foutloos debuut. Foto: Richard Mille Racing Team

‘Le Mans kan nu van mijn bucketlist’

Nu het jaar er grotendeels op zit, blikken we met autocoureur Beitske Visser (25) terug op een bewogen 2020. Hoewel zij door het coronavirus ook teleurstellingen te verwerken krijgt, is het voor haar vooral een jaar van nieuwe kansen. In september neemt ze als eerste Nederlandse vrouw deel aan de 24 uur van Le Mans. “Dat was zo gaaf! Een droom die uit kwam.”

Als klein meisje is Visser al geobsedeerd door racen. Ze is nog maar vijf jaar als ze haar eerste kartwedstrijd rijdt. De tientallen bekers op haar slaapkamer zijn de stille getuigen van haar succes. Ze is nu al Nederlands snelste vrouw, maar dat is voor haar niet genoeg. De snelste zijn van iedereen: dat is haar doel.

Bucketlist

Gevraagd naar haar moment van 2020, antwoordt ze resoluut: “Le Mans! Elke coureur die je het vraagt zal beamen het op zijn bucketlist te hebben staan.” Toen Visser een week voor de race gebeld werd met de vraag of ze wilde rijden, twijfelde ze geen moment. Al was de voorbereiding door de korte voorbereidingstijd verre van ideaal, deze kans moest ze grijpen.

Voor wie niet bekend is met de 24-uursrace: het is een icoon op de racekalender. De race wordt sinds 1923 verreden op het ruim 13 kilometer lange circuit de la Sarthe, op asfalt dat normaal openbare weg is. Er starten in totaal 60 auto’s, uitkomend in vier verschillende klassen, elk bestuurd door drie coureurs die elkaar afwisselen. Het team van Richard Mille (uitkomend in de LMP2-klasse) besloot dit jaar drie vrouwelijke coureurs een podium te bieden om op het allerhoogste niveau te laten zien dat ze niets onder doen voor hun mannelijke concurrenten.

Overleven op adrenaline

“Ik was heel blij dat ik in april een simulator had gekocht en mij thuis op die manier een beetje kon voorbereiden.” Hoewel daarmee veel kan worden nagebootst, ervaar je Le Mans eigenlijk alleen door daar te rijden. Want je rijdt er op de baan tegen snellere, maar ook veel langzamere deelnemers. Je moet constant alert zijn. Juist ’s nachts. En laat dat nou het geen zijn dat Visser zo aanspreekt. “Ik vind dat nacht-racen zo leuk. Het is een beetje alsof je in een lange tunnel rijdt, want naast de baan zie je niks meer.” Het is ook een kwestie van heel secuur rijden. “Bij het racen werk je met referentiepunten langs de baan zodat je weet wanneer je moet remmen. Maar ’s nachts zie je die boom die je normaal gebruikt niet meer, dus moet je het dichterbij de baan zoeken.” Alle die verrassende elementen in combinatie met een topsnelheid van maximaal 340 kilometer per uur, maakt dat ze optimaal geniet en overleeft op adrenaline. “Je kan niet eens slapen ’s nachts, want je voelt je niet moe. Maar zodra de race voorbij is, ben je in een keer kapot.” Ze finisht de race als negende in de LMP2-klasse en is bovendien beste Nederlandse coureur. “Voor drie debutanten is dit een prima resultaat. Dit smaakt naar meer dus hopelijk krijgt dit volgend jaar een vervolg.”

Voorprogramma Formule 1

Wat sowieso wel een vervolg krijgt is de W-series, de raceklasse die is opgericht om vrouwen de kans te geven zich in de kijker te rijden van de hoogste autosportklasses. Ze eindigt vorig jaar in het eerste seizoen als tweede. Vanwege corona is het hele seizoen dit jaar afgelast, dus hoopt ze volgend jaar voor de winst te kunnen gaan. Mogelijk dat Visser zich dan kan laten inspireren door de hype rondom Max Verstappen, aangezien de vrouwen acht weekenden in het voorprogramma van de Formule 1 gaan racen. “Het is geweldig nieuws. Dit laat zien dat onze klasse waardering krijgt, bovendien zal het nog meer aandacht genereren.”

Voor Visser de kans om te laten zien wat ze kan. “Ik ben altijd van mening geweest dat vrouwen tegen mannen kunnen racen en net zo goed kunnen zijn. Helaas is deze vrouwenklasse nodig gebleken, omdat we te weinig kansen krijgen om te laten zien wat wij kunnen. Door de W-series krijgen wij de kans wel, zodat we hierna hopelijk kunnen doorstromen naar hogere klasses.” Dat het niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het feit dat winnares Jamie Chadwick na haar winst is opgenomen in de Williams Driver Academy en het Formule 1-team helpt als ontwikkelingscoureur.

Altijd racen

In 2013 wordt Visser al als eerste vrouw gecontracteerd door het opleidingsteam van Red Bull. Ze droomt van een toekomst in de Formule 1 en geef haar eens ongelijk. De geschiedenis van de Formule 1 kent slechts vijf vrouwelijke coureurs waarvan er slechts twee daadwerkelijk aan een Grand Prix deelnemen. Het jaar onder de vleugels van de energiedrankjesfirma verloopt moeizaam, waardoor de wegen al na een seizoen scheiden. Na jaren met wisselend succes, heeft Visser haar zaakjes inmiddels goed voor elkaar. Ze is actief in een speciale vrouwencommissie van de FIA (Internationale Automobiel Federatie), won in 2019 in de W-series 250.000 dollar aan prijzengeld en heeft, als kers op de taart, een fabriekscontract op zak bij BMW. “Ik ben blij met waar ik nu ben. Maar de autosport is heel erg jaar tot jaar gericht en daardoor nogal onzeker.” Formule 1 blijft een droom. “Maar”, zo plaatst ze gelijk een kanttekening, “erg realistisch is dat niet.” Andere dromen zijn er genoeg. Zoals Formule E (elektrisch racen), DTM, Le Mans. “Eigenlijk vind ik alles gaaf. Als ik maar kan racen. En het liefst zo vaak mogelijk.”

Afbeelding