Afbeelding
Foto: Simon van der Woude

Eigenaar Koos Kamsma: "We zien de webshop als een verlenging van de service in de winkel"

LEEUWARDEN - Al meer dan vijftig jaar zit Koos Kamsma van Kamsma Schoenen in het vak. Wat hij ooit leerde van zijn vader brengt hij nog dagelijks in de praktijk. In zijn winkel aan de Nieuwe Oosterstraat 22 in Leeuwarden voorziet hij nog dagelijks zijn klanten van passend en deskundig advies en kwalitatief goede schoenen. Ondanks dat er veel verandert in de schoenenbranche, blijft Kamsma meegaan met de tijd. Op 1 oktober ging de webshop online: “We zien het als een verlenging van de service in de winkel. De klant krijgt dezelfde kwaliteit en service als hij gewend is in de winkel, maar kan lekker thuis blijven."

Op jonge leeftijd komt Kamsma al in aanraking met schoenen. Als veertienjarige jongen helpt hij mee in de winkel van zijn vader: “Dat was destijds heel gebruikelijk,” vertelt hij: “Iedereen moest zijn steentje bijdragen, of hij nou wilde of niet. Vaak vond ik dat geen probleem hoor, maar soms was het wel even balen. Dan kregen we bijvoorbeeld ijsvrij op school, maar moesten we die dag helpen in de zaak. Onze vader beloofde dan dat we de volgende dag wél mochten schaatsen, maar ja, dan was het ijs vaak alweer gesmolten.”

Kamsma groeit dus op in het bedrijf van zijn vader, die hem de fijne kneepjes van het vak leert. Op zijn achttiende gaat hij een jaar in de leer bij een kleinschalige Nederlandse fabriek voor specialistische schoenen. In die tijd woont hij in de kost bij de oprichter van de fabriek en zijn gezin: “Het waren harde werkers. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat waren ze bezig met hun bedrijf, net als mijn vader dat voor zijn bedrijf deed. Ik leerde al heel snel dat je als ondernemer heel hard moet werken en niet steeds op de klok kan kijken tot het vijf uur is.”

Na een jaar keert Kamsma terug naar Leeuwarden, waar hij steeds meer betrokken raakt in het bedrijf van zijn vader. “Op een dag zei hij tegen mij: ‘wordt het niet eens tijd dat jij de boel gaat overnemen? Ik heb vertrouwen in je en ik weet dat je het kunt’. Het is bijzonder als je vader je dat vertrouwen geeft.” Kamsma neemt het stokje over van zijn vader, zodat die het rustiger aan kan doen. Hij blijft natuurlijk wel betrokken, maar de echte bedrijfsvoering ligt nu bij Kamsma. Twee van zijn drie broers nemen ook een Kamsma Schoenenzaak over, eentje in Drachten en eentje in Heerenveen. “Mijn vader was iemand van; gelijke kappen, gelijke monniken. Het was vanzelfsprekend dat zij, als zij 25 jaar werden, ook gingen ondernemen.” Zijn zus en zijn andere broer kiezen een andere weg, maar zijn ook nog steeds regelmatig in de winkel te vinden om hun familie te helpen.

Kamsma en zijn broers krijgen wijze lessen ondernemerschap mee van zijn vader: “Hij zei altijd; ‘stel niet uit tot morgen, wat je vandaag ook kan doen’. Die les heb ik altijd in mijn hoofd gehad. Van uitstel komt afstel.” Kamsma’s vader had een duidelijke visie voor zijn zaak: “Goede service en goede schoenen, dat is voor ons het belangrijkste. In de winkel staan schoenen van bekende midden- en hoogsegment schoenmerken. Het zijn kwalitatief betere schoenen en daar pas je je service ook op aan.”

De familie komt nog elke maand samen voor een vergadering: “We versterken elkaar. De één weet veel over nieuwe modellen omdat hij veel beurzen bezoekt, de andere weet veel over techniek en weer een andere is goed in administratiezaken. Het is fijn dat we met elkaar kunnen overleggen. Ondertussen is er ook al een nieuwe generatie aan het werk. Samenwerking is belangrijk, het maakt ons sterker.” Kamsma Schoenen werkt ook samen met registerpodoloog Michel Visser. Eén keer in de twee weken (tijdens de even weken) geeft hij op woensdagmiddag klanten met voetklachten en -problemen een gratis consult in Kamsma Schoenen Leeuwarden. De eerstvolgende keer dat hij langskomt is op 9 december om 13.00. Wilt u aanwezig zijn? Maak dan een afspraak in de winkel.

De heer Kamsma is door de jaren heen een echte vakman geworden: “Als iemand binnenloopt kan ik meestal gelijk zien welke maat iemand heeft. Ik zit er dan ook niet vaak naast. Ik heb zoveel verschillende mensen gezien in mijn leven, met zoveel verschillende voeten. Dat leer je wel op een gegeven moment, net als dat een garagehouder kan horen welke auto er langs rijdt en een timmerman goed kan inschatten hoe lang de plank moet zijn.” Hij deelt de mening dat vakmannen steeds meer verdwijnen: “Die kennis wordt steeds vaker overgenomen door computers. Dat vind ik jammer, maar ja, je moet ook met de tijd mee gaan.”

Met de tijd meegaan, dat lukt Kamsma nog steeds. Sinds kort hebben ze een eigen webshop. “We merkten dat sommige van onze vaste klanten niet meer naar de winkel konden komen. Ze wonen te ver weg, zijn slecht ter been of blijven vanwege het coronavirus liever thuis. We wilden hen blijven bedienen. Dus een webshop lag voor de hand.” De broers zijn al langer bezig met het idee van zo’n online winkel: “We hielden al een aantal jaren de ontwikkelingen in de gaten, maar wilden niet zo maar met iets beginnen. Het moest worden zoals wij het hebben wilden. De webshop die er nu staat, daar zijn we heel tevreden mee.”

Het voordeel van de webshop van Kamsma is dat je weet waar je schoenen vandaan komen en waar je terecht kan met vragen. "Als er iets mis is, kun je gewoon even naar de winkel en lossen we het ter plekke op. Bij andere webshops moet je eerst de schoenen weer inpakken, dan zo'n label regelen, naar het postkantoor en dan maar hopen dat het goed terecht komt en dat je goed geholpen wordt. Nu weet je waar je je schoenen koopt.” Kamsma ziet de webshop als een verlenging van de service in de winkel en weet dat de fysieke winkel altijd belangrijk blijft voor de onderneming: "De webshop gaat prima, we merken dat er behoefte naar is, maar we zullen ook altijd zichtbaar blijven in de winkelstraat.”

Neem ook eens een kijkje in de Kamsma webshop: www.kamsmaschoenen.nl

Afbeelding