Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

Genieten van ambachtelijke Fryske borrels en likeuren

De gezellige wintermaanden komen er weer aan en die zullen we hoogstwaarschijnlijk – horeca en coronawederdienende – thuis moeten doorbrengen. Als het dan toch moet, kunnen we er het beste maar iets leuks en gezelligs van maken. En wat is er dan mooier om lekker op de loungebank te borrelen met echte ambachtelijke alcoholische versnaperingen uit eigen provincie?

Eén van die Friese ambachtelijke parels die voor het grote publiek nog niet echt bekend is, is het waard om eens voor het voetlicht te brengen. Want deze distilleerderij uit Bolsward timmert publicitair nog niet aan de grote klok, maar heeft in het elfjarig bestaan al wel een mooie schare aan liefhebbers opgebouwd. “Echt waar, het gaat echt via mond-tot-mond-reclame”, zegt de stoker in kwestie. Deze distilleerderij – toepasselijk De Stiekeme Stoker geheten – groeit zo stiekem weg gedegen en gestaag steeds verder en heeft ondertussen een mooi assortiment aan likeuren, beerenburg en jenever ontwikkeld. Wiepie Oenema, want om hem gaat het, begon als 57-jarige vutter stiekem aan zijn hobby en heeft zijn smaakvolle activiteiten professioneel weten uit te bouwen naar een mooie ruimte in de voormalige zuivelschool van Bolsward. Maar vooral: hij heeft er nog steeds ontzettend veel plezier in.

Omdat het hoogste financiële rendement behalen niet zijn doel is, kan hij bovendien de tijd nemen om op echte ouderwetse wijze de dranken te laten rijpen, vanaf het eerste begin van het brouwproces. Van korrel tot borrel zoals hij het zelf graag noemt. Het graan komt uit België, wordt daar gemout en komt naar Bolsward waar het volledig ambachtelijk tot oude jenever wordt gestookt. Dubbel gestookt want daar wordt het nog zuiverder van. Voor dubbel stoken gunt niet elk bedrijf zich de tijd. Wiepie wel, want hij is liefhebber.

Op die basis van die ambachtelijke dubbel gestookte oude graanjenever, bouwt hij zijn assortiment. Deze Oenema Fryske Graenjenever is de basis voor zijn Oenema Bearenburch (uitgebreid met beerenburg-kruiden), voor zijn Beerenburg-likeur (met steranijs en een toefje suiker), voor zijn Honing-likeur, Chocoladelikeur én niet te vergeten het prachtige Amaretsje fan Muoike Tetsje: zijn Friese Amaraetto met een vleugje cranberry.

Wiepie weet het zeker: “Ik ben de enige distilleerderij die nog echt ambachtelijk werkt.” Hij proeft het, de echte kenners proeven het en die komen dan ook steeds weer terug om van zijn smaken te genieten. Diverse slijterijen verkopen zijn dranken, Jumbo Kooistra in Bolsward ontdekte de kwaliteit al in 2009, en verschillende horecabedrijven schenken het graag. Ook levert hij regelmatig via ‘private label’ aan anderen of maakt hij flessen met speciale jubilieum etiketten voor bedrijven of kerstpakketten.

Piet van der Werf – leeftijdsgenoot van de 68-jarige Wiepie – helpt hem regelmatig. “Piet is voor het flessen vullen, ik ben de stoker en samen zitten we regelmatig gezellig te brainstormen.” Het was bijvoorbeeld Piet zijn idee om de jubileum bearenburch van 2019 (het tienjarig bestaan, red) uit te voeren met een alcoholpercentage van 41 procent. Tien procent meer dan normaal, voor elk jaar van het bestaan een procentje erbij.

Dat heeft geresulteerd in een mooie jubileumfles met een mooie rode lakzegel erop en een krachtige kruidige op whisky-receptuur gestookte inhoud om vooral rustig van te genieten. Niet eentje om snel weg te klokken met cola, want dan gaat de hele smaak verloren. Het is voor de liefhebbers van smaak die er genoeglijk van kunnen genieten. Niet voor de massa, waarschijnlijk, al weet je het nooit zeker natuurlijk.

“De Beerenburg-likeur is er wel eentje die iedereen lekker vindt, zacht en kruidig en met net geen twintig procent suiker erin.” Is dat bijzonder dan? “Jazeker, want in likeuren van andere bedrijven zit altijd veertig procent suiker.

Al onze likeuren bevatten net iets minder dan twintig procent suiker. Wij leveren de pure kwaliteit van een ouderwetse ambachtelijke distilleerderij, maar wel met oog en oor voor de moderne wensen van tegenwoordig.”

Terug naar de echte smaken van vroeger, de hele maatschappij raakt daar qua eten en drinken van overtuigd en De Stiekeme Stoker is dat van zichzelf al. Eet rundvlees rechtstreeks van de boer, om maar iets te noemen, maar dat terzijde. "Sowieso voegen wij geen geur-, kleur- en smaakstoffen toe. Alles is bij ons puur natuur.”

Afbeelding