Veel LHBT-jongeren voelen zich niet veilig op school. Juist daarom is Paarse Vrijdag enorm belangrijk.
Veel LHBT-jongeren voelen zich niet veilig op school. Juist daarom is Paarse Vrijdag enorm belangrijk. Foto: Geert van Tol, COC

Steun LHBT-jongeren en draag paars

LEEUWARDEN - Op vrijdag 11 december is het 'Paarse Vrijdag'. De dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met lesbische, homo-, biseksuele en transgender (LHBT) jongeren. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Leuk detail: de eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd georganiseerd op de Piter Jelles scholengemeenschap in Leeuwarden.

Veel LHBT-jongeren voelen zich niet veilig op school. Ze zitten vaak minder goed in hun vel en ze hebben vaker school gerelateerde problemen. Slechts de helft van de kinderen komt uit de kast, omdat er te veel angst is voor negatieve reacties rondom hun geaardheid. Paarse Vrijdag kan dus niet alleen bijdragen aan begrip, maar is bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit zodat het voor alle leerlingen ook duidelijk is wat het überhaupt inhoudt.

Gepolariseerde samenleving

Cees van Baalen, directeur van COC Friesland, benadrukt hoe belangrijk Paarse Vrijdag is. Ook anno 2020. “We leven in een gepolariseerde samenleving, waarbij men steeds meer tegenover elkaar komt te staan. Als je in de minderheid bent, wordt er al snel met een vinger gewezen. Ik weet niet of het nu onveiliger is op straat, maar zelfs in Amsterdam merk je het verschil. In de jaren negentig was het vrijheid blijheid, terwijl het nu in bepaalde buurten echt onveilig is voor homo’s om hand in hand over straat te lopen.”

Juist door kennis over te dragen, kun je begrip kweken. Het is belangrijk jezelf te kunnen zijn, ook op school. Nou hebben pubers daar onder groepsdruk toch al moeite mee, laat staan dat ze het gevoel hebben dat ze niet voor hun geaardheid mogen uit komen. “Paarse Vrijdag is bedacht door Nazmul Zaman, een jongen uit Bangladesh die altijd dartelend door zijn schooltijd ging. Hij was al vroeg uit de kast en vond dat gelijkgestemde jongeren een veilige plek moesten krijgen op school. Heel mooi hoe dat initiatief van hem zo’n vervolg heeft gekregen. Slechts twee jaar later droeg Mark Rutte al een paarse stropdas in de Tweede Kamer en inmiddels doen er landelijk honderden scholen mee.”

COC Friesland ondersteunt leerlingen en geeft desgevraagd advies. Van Baalen erkent graag meer te willen doen, maar het ontbreekt hem simpelweg aan mankracht. “We hebben een tekort aan vrijwilligers die voorlichting willen geven. En dat is jammer: want juist door onwetendheid wanen veel kinderen zich niet veilig op school. Vooral in de lagere klassen, wanneer de jongeren hun seksuele geaardheid ontdekken, is het een moeilijk onderwerp. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle middelbare scholieren moeite hebben met openlijke uitingen van homoseksualiteit. En dat is enorm jammer. Want het zou niet van belang moeten zijn met wie je het bed deelt. Voor de helft van de jongeren is dat echter reden genoeg om pas na de middelbare school uit de kast te komen.”

Uitspraak Arie Slob

Binnen de homogemeenschap en ook daarbuiten is vol ongeloof gereageerd op de uitspraak van Arie Slob (minister van Onderwijs), die verklaarde dat reformatorische scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, als ze tenminste toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Een dag later krabbelt hij alweer terug, maar de toon is gezet. "Verbijsterend”, noemt Van Baalen het. "Hoe kun je je als kind nou veilig voelen op school als je weet dat ouders, en misschien zelfs wel die van jou, een verklaring hebben getekend waarin homoseksualiteit wordt afgekeurd? En daarom is een dag als Paarse Vrijdag zo belangrijk. Zodat mensen begrijpen dat het geen keuze is, maar dat je zo geboren wordt.”