"Het belangrijkste bij een liedje is gevoel overbrengen' Foto: William Rutten

'Heel bijzonder dat ik met mijn muziek troost kan bieden'

LEEUWARDEN - Hoogzwanger zingt ze eind oktober voor het Concert van Hoop live ‘Heb het leven lief’. Haar prachtige vertolking smaakt naar meer. Maar haar eerste Nederlandstalige album laat nog even op zich wachten. Deze decembermaand zal er vooral veel geknuffeld worden met haar net geboren dochter. Elske DeWall: “Ik voelde me de eerste vier maanden van mijn zwangerschap zo lamlendig, dat de focus niet bij de nieuwe plaat lag. Maar die komt wel. Er komt sowieso van alles aan in 2021!”

Want ook voor de zangeres verloopt het jaar compleet anders dan gepland. Net nadat het land in lockdown gaat, komt ze erachter dat ze zwanger is. “De wereld stond op zijn kop, maar wij waren super blij.” Maar als de eerste euforie wegzakt, daalt enkele dagen later ook bij haar de realiteit in. Haar tour wordt gecanceld, inkomsten vallen weg. “Het was een rare tijd. Je bent blij want er is een kindje op komst, maar tegelijkertijd is het ook spannend omdat niemand weet hoe lang het duurt.”

De zangeres probeert niet te veel te paniekeren en goed voor zichzelf te zorgen. "Ik heb vooral geprobeerd niet bij de pakken neer te zitten, dat is immers het beste voor de baby. De ene dag lukte me dat beter dan de andere, dus heb ik me maar gewoon overgegeven aan de situatie.”

Wie ben ik zonder werk?

Yoga helpt haar de rust te bewaren. Enkele jaren geleden besluit ze zelfs een yoga-opleiding te volgen. “Ik vind yoga fijn om te doen. Het is goed voor zowel lichaam als geest en het helpt mij om goed met mezelf te kunnen zitten: zoals dat in yoga-taal heet. Het leert je je gedachten te zien en er mee om te gaan, zonder dat de gedachten met je aan de haal gaan.” (lachend) “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan hoor. Mij lukt het ook niet altijd. Maar door die basis blijf ik wel beter bij mezelf en verlies ik me niet zo snel meer in de ellende van het nieuws.”

Want een gecancelde tour, betekent niet alleen een gemis aan optredens, het betekent ook minder inkomsten. Een tijdje met wat minder rondkomen, vindt ze niet erg. “Het meest rare was mijn lege agenda. Daarbij vroeg ik me af: wie ben ik zonder mijn werk? Ik merkte hoe gehecht ik ben aan het leven dat ik leid en voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen. Juist omdat mijn werk eigenlijk altijd gezellig en blij is. Ik mistte vooral de connectie met de mensen waar ik normaal mee samenwerk en de mensen waarvoor ik speel. Ik ben nog nooit zo veel thuis geweest.”

Ze beseft echter goed dat bij anderen de impact mogelijk veel groter is geweest. “Ik wil geen zielig verhaal ophouden, want voor veel mensen stond en staat het leven echt op zijn kop. Maar als collectief merk ik dat het moeilijk is om geen perspectief te hebben. Wanneer wordt het weer normaal? De impact is groter dan begin dit jaar, toen we allemaal dachten dat we er vanaf zouden zijn na een paar maanden ons best doen.”

Muziek als bindmiddel

Met name bij de eerste lockdown verzorgen veel muzikanten een livestream op social media. Zo ook Elske deWall. “Je wilt toch iets doen voor anderen.” Ze legt uit: “Muziek kun je gebruiken als opwekker van een bepaalde emotie. Wil je je verliezen in een bepaald gevoel, dan zoek je daar je muziek op uit.” Maar je kunt ook heel bewust kiezen om nergens naar te luisteren. “Het is misschien raar om te zeggen, omdat muziek mijn broodwinning is, maar ik heb soms van die periodes waarbij ik het heel fijn vind om niks te luisteren.” Zelf heeft ze dus geen bepaalde artiest die ze op repeat zet in donkere tijden. Daarnaast varieert haar muzieksmaak enorm. “Ik luister van alles: van klassiek, R&B, tot foute nineties-hits. Muziek is een universele taal. Om ervan te houden hoef je het niet met elkaar eens te zijn of dezelfde achtergrond te hebben. Muziek voel je. En je vindt het mooi of niet, en dat is prima.” Zoals bij het Concert van Hoop, de liveshow georganiseerd door de EO, om de kijkers thuis een hart onder de riem te steken. “Ik kreeg daar zoveel mooie reacties op: uit alle lagen van de samenleving. Het is dus echt zo dat muziek verbindt en grenzen niet meer bestaan. Dat is toch prachtig?!”

The Passion

Eerder ervaart ze dat al wanneer ze in 2017 Maria speelt tijdens The Passion in Leeuwarden. Gekleed in een prachtig blauwe jurk, steelt ze de harten van de kijkers en breekt ze door bij het grote publiek. “Ik had weliswaar al drie albums uit, dus het is niet zo dat ik nog niks bereikt had. Maar als er drie miljoen kijkers zijn, wordt er over je gepraat.” Juist doordat ze in het Nederlands zingt. “Ik speelde al met het idee om in het Nederlands te gaan zingen, maar ik had nooit gedacht dat het zoveel teweeg zou brengen. Kennelijk is het een ander gevoel dat ik ermee opwek.”

Hoewel het de bedoeling is om in 2020 een Nederlandstalig album of EP uit te brengen, heeft ze dat vanwege de pandemie op de lange baan geschoven. “We hebben voor de zomervakantie nog wel wat schrijfsessies gehad en er ligt ook wat op plank, maar het voelde gek om nu met een nieuwe plaat uit te komen.” Ook voelt ze zich de eerste vier maanden van haar zwangerschap naar eigen zeggen lamlendig, dus ligt de focus niet bij de muziek.

Is het niet gewoon ok

En dus blijft het dit jaar bij één nieuwe single. ‘Is het niet gewoon ok’, is haar eerste eigen Nederlandstalige nummer. Het liedje verhaalt over een stel waartussen het niet langer botert en ze besluiten te stoppen met de relatie, om te zien wat dat brengt. De zangeres scheidde van de vader van haar zoontje. “Het is een super persoonlijk liedje dat ik samen met Alain Clark heb geschreven. Voor mij is het alweer een tijdje geleden dat ik dit mee heb gemaakt, dus kan ik er prima over schrijven of praten. Daarnaast wil ik niet verbitterd zijn over wat er gebeurd is. Soms is het gewoon verstandiger elkaar los te laten om te proberen of het zonder elkaar beter is.” Ze vertelt dat ze afstand kan nemen van haar eigen gevoel om zo in dienst van het liedje te blijven. Het is dus niet letterlijk haar verhaal. “Het hoeft niet honderd procent autobiografisch te zijn, je mag het soms uitvergroten. Het belangrijkste is of je het gevoel kunt overbrengen.”

Liefdesverdriet

En dat lukt getuige de bijzondere reacties die ze op het nummer krijgt. “In mijn Engelstalige liedjes zong ik ook over heartbreak en uit elkaar gaan, maar nog niet eerder kreeg ik zoveel berichtjes als met dit liedje.” Dat mensen zich herkennen in haar teksten, haar liedjes spelen op bijzondere momenten en er hoop en troost uit putten, blijft dan ook bijzonder. “Op het moment dat je een song maakt, ben je er niet mee bezig dat het gedraaid wordt op een uitvaart, op een bruiloft of dat het mensen helpt met liefdesverdriet. Maar als je er zo over nadenkt, is het heel bijzonder dat je er juist op die intieme momenten kunt zijn voor mensen.”