Afbeelding
Foto: Martin Rijpstra fotografie

Netwerk Dementie Fryslân gaat van start

FRIESLAND - Eind november gaat Netwerk Dementie Fryslân officieel van start. Het is een kenniscentrum voor iedereen in Fryslân die vragen heeft over gespecialiseerd casemanagement dementie. Zorgverleners, familie en mensen met dementie kunnen hier terecht voor informatie over dementie, wat een casemanager dementie kan betekenen en welke zorgorganisaties hierin actief zijn per gemeente.

Marianne Spoelstra werkt al zeven jaar in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen als gespecialiseerd casemanager dementie bij De Friese Wouden, onderdeel van Kwadrantgroep. Als casemanager dementie begeleidt ze thuiswonende mensen met dementie en hun familie: “Ik regel praktische zaken voor ze, bijvoorbeeld het aanvragen van zorg of het aanschaffen van bepaalde hulpmiddelen, maar begeleid hen ook in het begrijpen en verwerken van de diagnose.” Volgens Marianne hebben mensen met dementie en hun naasten vaak veel vragen, bijvoorbeeld over veiligheid. Kan er nog zelfstandig gekookt worden? Kan iemand nog alleen op pad, met de fiets?

Daarnaast vinden familieleden het soms moeilijk om te leren omgaan met de ziekte. Marianne probeert hen zo goed mogelijk bij te staan: “Door regelmatige huisbezoeken bouw ik een vertrouwensband op en begeleid ik hen in het dementieproces. Het doel is om mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen op een veilige manier. Als zelfstandig wonen niet meer lukt, zorg ik voor een goede overgang naar een zorgsetting.”

Op het gebied van e-health en elektronische hulpmiddelen is er veel beweging, maar ook in de wet- en regelgeving en op financieel gebied veranderen er steeds weer dingen voor mensen met dementie. “Als casemanager onderhoud ik contacten met instanties en andere betrokken zorgverleners zoals huisarts en thuiszorg om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt. Voor zorgverleners is het vaak lastig om alle ontwikkelingen bij te houden. “Je wilt de beste zorg leveren die aansluit bij de wensen en behoeften van de persoon met dementie,” vertelt Marianne: “Daarin hebben we elkaar nodig.” Daarom ontstond er een aantal jaar geleden een kenniscentrum: TinZ. De vraag naar een plek waar je als hulpverlener kennis met elkaar kon delen en van elkaar kon leren, bleek enorm. “We groeiden eigenlijk al snel uit onze voegen.” Eind 2016 werd er besloten om te stoppen met TinZ.

Vijf zorgorganisaties; KwadrantGroep, Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg Zuidwest Friesland, Meriant en ZuidOostZorg sloegen hun handen ineen en ontwikkelden in de afgelopen drie jaren een nieuw netwerk, Netwerk Dementie Fryslân. Alle gespecialiseerde casemanagers dementie in Fryslân zijn aangesloten bij dit netwerk. Het is een plek waar zij kennis met elkaar kunnen delen en werkwijzen met elkaar afstemmen. Diverse talentgroepen zijn aan de slag met actuele vraagstukken, zoals e-health en nieuwe wet- en regelgeving. Netwerk Dementie Fryslân werkt nauw samen met Zorgbelang Fryslân en Alzheimer Nederland - Afdeling Friesland. Op 30 november komt de nieuwe website online. Hier wordt onder andere een overzicht geboden welke zorgaanbieders actief zijn per gemeente op het gebied van gespecialiseerd casemanagement dementie.

Marianne is blij met de samenwerking in het provinciale netwerk: "We hebben een prachtig vak. We werken misschien allemaal voor verschillende organisaties, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat we mensen met dementie en hun naasten zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Dankzij het netwerk bundelen we onze krachten. Het geeft ons de kans om te leren van elkaar, om even met elkaar te sparren. Zelfs al heb je jarenlang ervaring in deze zorg, dan nog weet je het soms ook even niet. Dan is het fijn dat je iemand hebt die je helemaal begrijpt en met je mee kan denken.”

Vanuit het werkveld wordt het nieuwe netwerk dus met enthousiasme ontvangen, maar juist ook voor mensen met dementie en betrokkenen wil Netwerk Dementie Fryslân zich presenteren. U bent meer dan welkom om vanaf 30 november de nieuwe site te bezoeken en te zien wat de gespecialiseerd casemanager dementie voor u kan betekenen.
www.netwerkdementiefryslan.nl

Afbeelding