De coronaproof opstelling van het Odensehuis Gerard Smit
De coronaproof opstelling van het Odensehuis Gerard Smit

Odensehuis Leeuwarden zoekt vrijwilligers

LEEUWARDEN - Het Odensehuis Gerard Smit uit Leeuwarden is op zoek naar vrijwilligers die één dag(deel) willen komen helpen. Vrijwilligers kunnen als gastheer of gastvrouw aan de slag of worden ingezet om met bezoekers een leuke activiteit te doen. Zo zijn er vrijwilligers die met bezoekers even de stad in gaan, trainingen van Cambuur bijwonen of hun handen uit de mouwen steken in een volkstuintje.

Harry Wiersma is één van de oprichters van het Odensehuis en vertelt wat ze zoeken in een vrijwilliger: “We zoeken hele gewone mensen met een warm hart en een klein beetje tijd. Dankzij de coronacrisis weten we allemaal hoe het is om eenzaam te zijn, om de structuur van de dag te verliezen. We kunnen meer dan ooit ons inleven in de wereld van mensen met dementie. Zij hebben, net als iedereen, heel erg de behoefte aan verbondenheid, aan iemand die naar ze luistert zonder oordeel. Zorgverleners kunnen dat niet altijd geven, daarom zijn vrijwilligers ook zo belangrijk in het Odensehuis.”

In het Odensehuis kunnen mensen terecht die beginnende dementie hebben. Het is een inloophuis zonder verplichtingen, men kan er terecht voor een bakje koffie, een goed gesprek of voor de gezellige activiteiten die worden georganiseerd. Niets moet, alles mag en zo blijft de drempel laag. Een hele bewuste keuze volgens Wiersma: “De zorg voor iemand met dementie is een hele keten met verschillende schakels, maar in de praktijk wacht de omgeving veel te lang met hulp zoeken. Familie loopt veel te lang rond met dat ‘er is iets niet pluis’-gevoel. De problemen hopen zich zo op achter de voordeur.”

Zonde, vinden ze bij het Odensehuis, want uit ervaring weten ze dat hoe eerder je aan de bel trekt, hoe langer je de laatste fase van die keten, een verpleeghuis, kan uitstellen. Door mensen in hun waarde te laten en dingen te doen die binnen hun eigen interesses vallen, kunnen ze iemand heel goed activeren: “Je vult als het ware de gaten op die in hun hersenen langzaam steeds groter worden. Bij het Odensehuis vinden ze sociale contacten, waardoor ze minder eenzaam zijn, blijven ze in bewegingen en doen ze dingen die ze vroeger ook altijd heel leuk vinden.” Zo komen we weer bij het belang van de vrijwilliger: “In een inloophuis zijn natuurlijk ook veel prikkels, daar kan niet iedereen tegen. Het is dan beter om in een klein groepje wat leuks te doen, iets wat men kent vanuit hun eigen historie. Als iemand het heel leuk vindt om in de stad te lopen en over de historie te vertellen, dan doen we dat. Helemaal gek van Cambuur? Dan ga je samen naar een training. Het kan allemaal.” Wiersma snapt best dat sommige mensen het spannend vinden om om te gaan met mensen met dementie: “Maar deze mensen snakken juist naar die verbondenheid.”
Als u denkt dat vrijwilligerswerk bij het Odensehuis Gerard Smit in Leeuwarden bij u past, dan mag u altijd contact opnemen met Harry Wiersma. Zijn telefoonnummer is 06 12107813, of mail naar info@odensehuisleeuwarden.nl. Momenteel is het Odensehuis even dicht wegens de nieuwe coronamaatregelen, maar ze hopen snel weer open te gaan.

Op maandag 7 december van 16.00 uur tot 18.00 uur organiseren ze een inloopmoment voor nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Wel wordt u vriendelijk verzocht u even aan te melden als u wilt komen, dat kan ook via bovenstaand mailadres.

Afbeelding