Ontspannen de tweede golf door met Joanke Sierksma
Ontspannen de tweede golf door met Joanke Sierksma Foto: eigen foto

Zo blijf je corona-stress de baas

Corona houdt ons flink in de greep. Ook als je niet ziek geworden bent, word je geraakt in de kern van je bestaan. Er is angst, onzekerheid en stress. Joanke Sierksma, van De Essentie Coaching & Stressconsultancy, geeft je aan aantal simpele tips om ook de komende tijd de stress de baas te blijven.

De zorghelden van de eerste coronagolf hebben het zwaar. Kregen ze in maart nog applaus en cadeaus, nu kunnen ze rekenen op een grote mond en een middelvinger. Terwijl de pandemie steeds meer slachtoffers maakt, lijkt Nederland steeds onverschilliger en bozer. Afstand bewaren, een masker dragen en zoveel mogelijk thuis blijven: het lijkt ze niet meer te lukken.

Sierksma begrijpt dat mensen het lastig hebben. “Ik zou ook graag met mijn zus knuffelen of ergens lekker een cappuccino drinken. Ik mag van mezelf daar ook best een kwartier van balen, maar dan moet het wel over zijn. Want dit is wat het is. Dit is het leven. Heel lang hebben we gedacht dat het leven maakbaar is. Door hard te werken, kun je veel bereiken. Maar tegenslag hoort net zo goed bij het leven en dat is voor veel mensen toch schrikken.”

In het voorjaar zit de paniek er goed in. Met als gevolg dat vrijwel iedereen zich keurig aan de regels houdt. Toen we de teugels wat mochten laten vieren, hebben we onszelf een schouderklop gegeven en gedacht: dit hebben we goed gedaan, nu kunnen we weer verder met ons leven. Maar tijdens de tweede golf lijkt Nederland corona-moe. “Groepen als Viruswaarheid helpen niet om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wanneer je al wat wankeler in je schoenen staat, ben je daar wellicht ontvankelijker voor. Wat Friesland betreft: doordat we in het voorjaar niet zo hard getroffen zijn als bijvoorbeeld Brabant, is het voor velen misschien toch een te ver-van-mijn-bed-show. Terwijl er natuurlijk een grote groep is, die zich wel aan de regels houdt en misschien zelfs bang is, maar die hoor je niet.” Bang zijn, is ontzettend vervelend, onderkent Sierksma. Ze adviseert echter het probleem niet groter te maken dan het is. “Risico’s horen nou eenmaal bij het leven.”

Om de stress en angst de baas te blijven, heeft ze zoals ze zelf zegt een aantal saaie tips. “Breng structuur aan. De drie R’s: rust, regelmaat en reinheid, zijn juist nu essentieel. Dus sta op tijd op, ga douchen en kleed je leuk aan. Een dag een joggingpak is prima, maar jezelf écht aandacht geven door je mooi aan te kleden, je op te maken of je te scheren en een lekkere aftershave op te doen, kan je al helpen de stress tegen te gaan.”

Het zit ‘em vaak in kleine dingen, zo leert de stressconsulent ons. Zo is het goed te kijken naar wat je wel hebt en wat nóg wel kan. “Alles wat je aandacht geeft, groeit en wordt dus erger. Zet je eigen stip aan de horizon. Stel jezelf kleine doelen en ga daarmee aan de slag. Niemand weet hoelang dit nog duurt, dus ga niet zitten afwachten.”

Ook adviseert ze op nieuwsdieet te gaan. Bijblijven is goed genoeg, niet alles hoeft gevolgd te worden. “Het nieuws en al die talkshows: het is doffe ellende. Doe jezelf een plezier: kijk nog maar één keer per dag naar het journaal. Maakt het je van streek of kun je er minder goed van slapen, doe dat dan bij voorkeur overdag in plaats van ’s avonds.” In plaats van steeds je nieuwsapp te checken, oppert ze om te gaan wandelen. De buitenlucht doet je goed, je doet je lijf er een plezier mee en het is een makkelijke manier om je zinnen te verzetten. “Zeker voor mensen die het dit jaargetijde toch al wat lastiger hebben, is het goed om je aan daglicht bloot te stellen.”

Meer tips? Kijk op RondomVandaag.nl