Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken en ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken en ze zet u graag even aan het denken.

Zijn we niet allemaal een buitenstaander?

Sinds kort zijn mijn vriendin en ik helemaal verknocht aan het programma 'De Outsiders'. In dit programma gaat presentator Tim den Besten in gesprek met mensen die anders zijn of anders denken, maar niet bang zijn om dat aan de hele wereld te laten zien. Deze 'outsiders' vallen vaak letterlijk buiten het maatschappelijke veld en in veel gevallen hebben ze te maken met vooroordelen, onbegrip en uitsluiting. De mening die zij hebben wordt, op zijn zachts gezegd, niet geaccepteerd door het gros van de Nederlanders.

Het programma geeft een interessant inkijkje bij mensen waar ik anders nooit bij over de vloer zou komen. Er komen meningen en levenswijzen naar voren waar ik het absoluut niet mee eens ben of die ik totaal niet kan begrijpen, maar dankzij het programma kan ik ze wel leren kennen. Dat is het mooie van zo'n programma. Dat je even uit je bubbel stapt. Facebook, Instagram, Twitter, het lijkt misschien wel een hele verzameling aan allemaal verschillende meningen, maar in feite blijf je ook daar in je bubbel. Andere meningen, die kom ik in het wild niet veel tegen. Dat is één van de redenen dat 'De Outsiders' mij zo intrigeert. Het heeft mij echter ook aan het denken gezet. Tim gaat in z'n programma op zoek naar uitersten, maar zijn we niet allemaal een beetje een buitenstaander?

Aan de ene kant hebben de meesten van ons veel raakvlakken met de 'norm' in Nederland. Je bent misschien wit, of hetero, hebt een fulltime baan, een gezin en je gaat elk jaar naar Zuid-Frankrijk op vakantie. Een deel van je leven is precies zoals het hoort te zijn volgens de regels die wij ooit hebben bedacht. Voor de één past het grootste gedeelte van wie je bent in de norm, voor de andere een piepklein gedeelte, maar eigenlijk zijn wij met z'n allen allemaal verbonden door die norm.

Aan de andere kant hebben de meeste mensen ook dingen die niet in de norm passen. Die ons helemaal of voor een deel, hoe klein of groot ook, buiten de samenleving zet. Je ouders of jij hebben bijvoorbeeld een migratie-achtergrond, je bent niet-hetero of transgender, spreekt de Nederlandse taal niet goed, hebt ADD of autisme, eet geen vlees of drinkt geen alcohol, je bent 'te druk' of juist verlegen, houdt van roze als man, bent boer of artiest. Het zijn grote dingen, het zijn kleine dingen, maar desalniettemin betekenen ze dat je je soms of altijd thuis voelt in je omgeving.

De grootste oplossing is misschien om wat af te stappen van de norm. Want we lijden allemaal onder die norm. Zou het niet heerlijk zijn als we in een wereld leven waar we ons allemaal altijd thuis voelen? Niet alleen de echte 'outsiders', maar echt iedereen.