Afbeelding

Friese brandweer in actie voor rookmelders

Vanwege corona worden er dit jaar geen fysieke voorlichtingsactiviteiten georganiseerd door Brandweer Fryslân tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober dit jaar. Het thema ‘Rookmelders redden levens’ wordt vooral online gepresenteerd.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: als er brand uitbreekt heb je maar drie minuten de tijd om te vluchten. Daarnaast is het nog eens zo dat als je slaapt, je niks ruikt. Breekt er dus brand uit, dan word je niet wakker van de geur van rook. Het is dus letterlijk van levensbelang om gewaarschuwd te worden door een rookmelder.

Regelmatig onderhouden en testen

“We weten uit onderzoek dat in circa zeventig procent van de woonhuizen rookmelders hangen. Daarentegen is het percentage werkende- en op een juiste plek opgehangen rookmelders vele malen lager”, zegt Iris Middel van Brandweer Fryslân. Juist ook het regelmatig testen en goed onderhouden van de rookmelders is dus erg belangrijk. Op de website www.rookmelders.nl vind je tips over hoe je dat het beste kunt doen.

De campagne ‘Rookmelders redden levens’ is gericht op het wegnemen van schijnveiligheid, veroorzaakt door onjuiste plaatsing, niet werkzame, niet onderhouden of niet hoorbare rookmelders. Iris: “Uiteraard is het doel uiteindelijk ook dat in honderd procent van de woonhuizen rookmelders opgehangen zijn. Vanaf juli 2022 is het wettelijk verplicht om in een woning op elke etage een rookmelder te hebben hangen. Dat duurt nog even, maar op deze manier heeft iedereen voldoende tijd zich erop voor te bereiden.”

Verplicht vanaf juli 2022

Die verplichting komt er niet voor niets. “Voor nieuwbouw was het al verplicht om op iedere woonetage een rookmelder te hangen. Omdat men weet dat de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook, komt de verplichting er nu voor alle woningen. Daar zijn we erg blij mee.” Rookmelders redden dus mensenlevens.

Op www.rookmelders.nl staat de rookmelderwijzer waar je door het beantwoorden van een aantal vragen, advies krijgt over hoeveel rookmelders je voor jouw specifieke woonsituatie nodig hebt. Zo is één rookmelder op iedere etage in de vluchtweg (meestal de gang/hal) mooi, maar het is beter om ook in alle overige ruimtes waar brand kan ontstaan een rookmelder te hangen. “Denk hierbij aan de studeerkamer waar veel mensen nu met een laptop zitten thuis te werken of aan de bijkeuken met apparatuur als een wasmachine en koelkast”, voegt Iris toe.

Rookmelderteam helpt

Ben je zelf niet in staat de rookmelders te installeren, dan kun je via de website een vrijwilliger van het Rookmelderteam inschakelen die het bij jou thuis kosteloos komt bevestigen. “Voor mensen die slecht ter been zijn kan dit bijvoorbeeld uitkomst bieden”, zegt Iris.
In de maand oktober deelt de brandweer via Facebook, Instagram en Twitter informatie die verschilt van tips over het ophangen en onderhouden van rookmelders tot ervaringsverhalen van mensen die brand hebben meegemaakt.

Ook wordt zaterdag 10 oktober een puzzel gepubliceerd, waar deelnemers een rookmelder mee kunnen winnen. Kijk hiervoor op social media en www.brandweer.nl/fryslan. Zoals gezegd houdt het geen fysieke informatiebijeenkomsten, vanwege de huidige coronamaatregelen.