Oprichter Jesmer Doele (links) en teamleider Jorrit de Graaf (rechts)
Oprichter Jesmer Doele (links) en teamleider Jorrit de Graaf (rechts) Foto: Rob Dijkstra

OrangeGas Capitals klaar voor jubileumjaar

IJshockeyteam OrangeGas Capitals uit Leeuwarden bestaat het aankomende seizoen tien jaar. De ploeg is ambitieus en wil hoge ogen gooien in het jubileumjaar. De club heeft de nodige versterkingen binnen gehaald en verwacht met een gretige jonge groep mee te kunnen doen bij de top vier van Nederland.

Aanloop

Teamleider Jorrit de Graaf is enthousiast als het gaat om de aanloop van het aankomende seizoen: "Nadat de sportscholen weer werden vrijgegeven, hebben de jongens zich in de zomer optimaal kunnen voorbereiden met een personal trainer. Daarnaast hebben we wat extra ervaring toe kunnen voegen aan onze groep, waardoor we echt sterker zijn geworden."

Aanwinsten

Twee van deze ervaren krachten zijn Tony Demelinne en Joey de Jong. Beide spelers kwamen over van de UNIS Flyers uit Heerenveen. Met name de overstap van Demelinne was een opvallende. Hij was één van de meest succesvolle spelers in de historie van de ploeg uit Heerenveen. Met 116 goals en en 208 assists brengt hij een brok ervaring voor de jonge groep van de Capitals. Demelinne koos voor de Capitals, omdat hij onder de indruk was van de filosofie van de club. Naast Demelinne en de Jong is ook goalie Jeff Honebeeke overgekomen van de Flyers.

Filosofie

Volgens Jesmer Doele, één van de oprichters van de Capitals, is het aanstaande jubileumjaar een absoluut hoogtepunt uit de clubhistorie. Vooral roemt Doele het team wat er op dit moment op het ijs staat en de filosofie daarbij. De OrangeGas Capitals hebben namelijk maar liefst dertien spelers uit eigen jeugd op het ijs staan. "Voor ons heeft de jeugd de toekomst", zegt Doele. Hij is trots op het feit dat er zoveel jeugdspelers de stap naar het eerste team hebben weten te maken. Volgens de Graaf was het zelfs zo dat er echte 'toppers' zich hadden aangemeld om het team te versterken, maar dat deze geweigerd zijn: "Wij vinden dat jongens in de groep moeten passen. Jongens kunnen heel goed zijn, maar als ze zich niet aanpassen dan werkt het niet. Daarom vormen wij als team een echte eenheid."

Aangepaste competitie

Voor de Capitals is het zaak om het seizoen scherp te beginnen. Er is namelijk sprake van een aangepaste competitie opzet. De veertien deelnemende teams zijn opgedeeld in noord en zuid, waarbij ieder team eenmaal tegen elkaar speelt. De beste vier teams uit beide competities vormen dan de Eredivisie. In de Eredivisie spelen dan acht teams wederom een competitie, waar wel twee keer tegen elkaar gespeeld zal worden. De overige teams zullen de Eerste Divisie vormen.

Derby

Het seizoen start voor de Capitals direct met een kraker. Op 3 oktober staat namelijk de derby met de UNIS Flyers op het programma. De Capitals zijn er op gebrand om deze wedstrijd te winnen: "Niet alleen om het feit dat het een derby is, maar ook omdat het eerst een halve competitie is. We moeten direct scherp zijn. Helaas is het wel zonder publiek, want dit zijn geweldige wedstrijden."

Kijken

Meer weten of de OrangeGas Capitals en benieuwd naar het interview dat we hebben gehad met de teamleider? Op onze website staat een filmpje waar Jorrit de Graaf een voorbeschouwing geeft op aankomend seizoen. Liever zelf de OrangeGas Capitals in actie zien?