Het terras van Double B staat er mooi bij in de zon
Het terras van Double B staat er mooi bij in de zon

“Goed te horen dat gasten je waarderen”

LEEUWARDEN - Aan het begin van de zomer vroeg het team van RondOm Leeuwarden zich af wat nu eigenlijk het leukste terras in de buurt is. Honderden Leeuwarders stuurden hun suggesties en stemden op restaurants op de long- en shortlist. Uiteindelijk kwam Double B als winnaar uit de bus. Wij belden met bedrijfsleider Neil Brandsma.

Ruim vijf jaar geleden begon Jan Oosterhoff, een bekende horeca-ondernemer uit Leeuwarden, Double B met als plan om er een bar te maken waar je kon genieten van up-beat muziek uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Dat je ook een burgertje kon eten aan de bar, dat was eigenlijk bedoeld als een extraatje, vertelt bedrijfsleider Neil Brandsma aan ons: “De schatting was dat we zo’n zeventig burgers wilden verkopen in een paar weken, maar al snel verkochten we er zeventig per dag. Het bleek dus een enorm succes.” Het burgerconcept werd populairder dan iemand ooit had kunnen bedenken en men besloot hierop verder te gaan. Inmiddels worden er wekelijks ongeveer 1000 tot 1250 burgers gegeten in Double B. Dat is nu wel wat minder, aangezien dit restaurant zich uiteraard ook aan de coronamaatregelen moet houden: “We doen de dingen nu net wat anders. Normaliter zijn we bijvoorbeeld in de nacht ook open en zijn we een bar waar funky muziek uit de jaren ‘50 tot ‘70 wordt gedraaid. Dan begint het feestje pas rond een uur of twaalf. Nu sluiten we dan al onze deuren.” Voor de crisis zochten ook veel Cambuurfans het restaurant op na thuiswedstrijden, om daar de derde helft te vieren. Bij Double B komt een gemêleerd publiek, van jonge studenten met een krap budget, tot gezinnen, voetbalsupporters en zakenlieden: “Burgers zijn altijd goed.” Het concept van Double B is even simpel als uniek. In plaats van dat je je moet schikken in het aanbod van een restaurant, heb je bij Double B alle touwtjes in handen: “Je kan je eten precies zo maken zodat jij het lekker vindt. Gasten krijgen een speciale menukaart waarop ze kunnen aankruizen wat voor burger ze willen. Welk vlees, welke saus, welke groente, welke sides. Dat mag je helemaal zelf bepalen.” In Friesland vind je nergens anders zo’n concept, behalve bij The Beer en Burgerfactory in Lemmer, het restaurant van de broer van Jan Oosterhoff.

Ondanks corona is het drukker dan ooit in het restaurant en op het terras. Daardoor zijn de taken van het personeel ook wat verandert: “Af en toe moeten we wel politietje spelen,” geeft Neil toe, “iemand die vijf biertjes heeft gedronken vergeet toch snel alle regels en het is soms best lastig om hen op die maatregelen te wijzen.” Toch is het personeel vooral blij dat ze weer aan de slag mogen: “We hebben zo’n leuk team. Het was voor niemand leuk dat we van de één op de andere dag dicht moesten. Aan de andere kant was iedereen wel toe aan vakantie, we hadden een ontzettende drukke winter gehad en sommigen konden echt die rust wel even gebruiken. Na een paar weken hebben we de schouder eronder gezet. Eerst hebben we met z’n allen geklust en daarna zijn we met een bezorg- en afhaalservice begonnen. Dat werd goed ontvangen, vooral vaste gasten vonden het leuk om even weer een bekend gezicht te zien of weer even langs te wippen.” Double B is heel blij met de winst en de benoeming tot leukste terras van Leeuwarden: “We noemen ons terras altijd het pareltje van Double B. Ons team weet natuurlijk op wat voor bijzondere plek we mogen werken, maar het is mooi om te zien dat ons gasten dat ook zo zien. Als restaurant heb je ook sneller te maken met negatieve feedback. Mensen laten snel een negatieve recensie achter op sociale media. Dat je op deze manier hoort dat mensen je waarderen, dat doet ons goed.”

Neil nodigt je van harte uit om ook een keer te komen genieten van de lekkere burgers, een goed biertje of het zonnige terras.