Afbeelding
Fransisca verzorgt de opmaak van een aantal pagina’s van RondOm Vandaag. Ze schrijft ook graag columns. Ze werkt als zzp'er vanuit huis met man en twee kinderen.

Het vinden van geluk in coronatijd

Hoe je gelukkig kunt zijn in een lastige en onzekere periode, ik heb het gevonden en voel me ontzettend happy. Vanwege het coronavirus werd ieders leven en ook dat van mij op z’n kop gezet, met een zogeheten intelligente lockdown. Ik miste mijn sociale contacten, mijn dynamische werk en was er niet blij mee. En nu, achteraf gezien, ben ik ontzettend gelukkig.

In eerste instantie werd ik overvallen door het coronavirus. We bleven massaal thuis en ons leefgebied werd een stipje op aarde. De vrijheid om even op een terrasje te zitten, lekker te shoppen of met vriendinnen af te spreken, miste ik enorm. Ook het persoonlijk contact met mijn klanten stond stil. Het gaf mij een beklemmend gevoel. Een gevoel van gevangenschap. Ik voelde me ongelukkig en was helemaal uit mijn ritme. Het gevoel van geluk was voor mij ineens ongrijpbaar.

Na een paar weken merkte ik dat mijn rol in huis een nieuwe invulling kreeg. Ik had ineens volop tijd voor onze twee opgroeiende kinderen. Het was mooi weer en we creëerden buiten een heerlijke plek waar ze konden zwemmen en spelen. Ik ging weer met hen knutselen, tekenen en kleien. Ik voelde me honderd procent moeder en het gaf me rust en een fijn gevoel om samen met de jongens in en om huis leuke dingen te doen.

De ondernemer in mij was even helemaal verdwenen. Het draaide even niet om presteren en geld verdienen. Ik kwam in een rustmodus waarin ik tijd had om te genieten van kleine dingen om me heen. Ik kon al genieten van het groeien van de muntbladeren in mijn eigen gemaakte moestuin. Of samen met de kinderen kijken naar de lieveheersbeestjes in onze heg. Het gaf zoveel vreugde.

Ik ontdekte dat er maar één plek is waar ik echt gelukkig ben. Thuis…bij mijn man en twee lieve en energievolle kinderen. Mijn zoektocht naar geluk was een reis van een aantal weken, maar ik kwam tot inzicht dat ik helemaal niet ver hoefde te zoeken om gelukkig te zijn. Het geluk zit immers in jezelf. Het is hoe je het zelf ervaart en of je de mooie dingen in je eigen omgeving wilt zien.

Deze tijd heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Persoonlijk is er veel veranderd voor mij. Ik heb ineens tijd voor mezelf en maak in mijn hoofd plannen voor de toekomst. Ik besef dat dag en nacht werken absurd is en voor mijn lichaam en geest niet gezond is. Het is bijzonder om te ervaren dat je in een moeilijke (corona)tijd jezelf kunt worden en je intens gelukkig kunt voelen. Ik heb het gevoel dat ik echt weer leef. Ik ben weer een mens!