Afbeelding

Bijzondere editie Wereld Kusdag dit jaar

Omdat het maandag 6 juli Wereld Kusdag is en er momenteel zoiets rondwaart als een coronavirus waar de hele samenleving mee te maken heeft en mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, is het dit jaar wel een hele bijzondere editie. Want hoe kus je op anderhalve meter? En wat is überhaupt het nut van kussen? Zou je er ook zonder kunnen? We vroegen het aan psycholoog/seksuoloog Karen Rosier-Brattinga uit Leeuwarden.

Karen heeft het in haar spreekkamer bij Maarsingh en Van Steijn regelmatig over kussen en het nut daarvan. “Juist in deze tijd realiseren we ons hoe belangrijk contact en ook kussen is. Bij kussen komt oxytocine vrij, dat wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Juist die verbondenheid is belangrijk voor de mens en zonder écht contact met anderen krijgen bijvoorbeeld somberheid of angst eerder grip op ons.”

Vreemde 'indringers'

“Nu we ons logischerwijs vooral richten op besmettingsgevaar door kussen, is het belangrijk om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat kussen ook je weerstand verhoogt; door uitwisseling van bacteriën went je lichaam langzaam aan vreemde ‘indringers’. Dat beschermt niet tegen het coronavirus, maar is wel nog een goede reden om elkaar te kussen.”

“Bovendien maak je met kussen contact, je laat zien dat je de ander belangrijk vindt en het reduceert stress door verlaging van een ander hormoon, namelijk cortisol, hoe mooi is dat? Die lippen op wang of mond voegen echt wat toe. Zowel bij vrienden en familie als met je partner.”

"Oxytocine komt ook
vrij bij ander positief
onderling contact"

“Als psycholoog-seksuoloog spreek ik regelmatig stellen die het kussen wat verleerd zijn. In de hectiek van de dag wordt een kus al snel een vluchtige, bijna niet opgemerkte manier van begroeting of afscheid. De kus ís er dan wel, maar eigenlijk ook niet.”

Passievolle tongzoen

“In het weer contact maken met elkaar is stap één vaak het weer met aandacht zoenen met elkaar. Zowel bij een passievolle tongzoen als bij een kus die je elkaar geeft als je thuiskomt of zomaar even tussendoor. En uiteraard niet alleen op Wereld Kusdag 6 juli! Neem de tijd om te kussen, kijk elkaar aan en je kunt al die hectiek echt veel beter aan. Probeer het maar eens uit en je zal zien wat voor effect het heeft.”

Prima alternatief

“Voor mensen die geen partner hebben en nu misschien even niet kunnen kussen met (klein)kinderen, familie of vrienden is er toch goed nieuws; oxytocine komt ook vrij bij ander positief onderling contact, zoals bij elkaar langere tijd aankijken.”

“Dat is niet zo fijn als kussen, maar wel een prima alternatief in deze tijd met anderhalve meter afstand vanwege corona. Laten we hopen dat we tijdens de volgende Wereld Kusdag, op 6 juli 2021, weer volop kussen kunnen uitwisselen!”