De ondernemers uit uw winkelstraat hebben u hart nodig!
De ondernemers uit uw winkelstraat hebben u hart nodig!

Wees loyaal, shop lokaal; waarom we allemaal de lokale middenstand moeten steunen, ook nu

FRIESLAND - We voelen allemaal de effecten van de coronacrisis. In onze portemonnee, in ons privéleven en bij de mensen om ons heen. Toch is er een groep die echt onevenredig hard is getroffen door de crisis; de lokale ondernemers. RondOm Vandaag zocht uit waarom juist zij onze hulp goed kunnen gebruiken.

‘Alles dicht gaat dicht’, hoe moet dat hebben geklonken voor de ondernemers? Eerst zoveel onzekerheid en dan horen dat je ofwel écht dicht moet, ofwel gedeeltelijk open mag blijven. Een achtbaan waar je verplicht in bent gaan zitten en waarvan je niet weet wanneer het stopt. In het begin kregen ondernemers (of zij nou een groot bedrijf met veel werknemers zijn of als zzp’er werken) te horen dat de overheid er alles aan zou doen om hen financieel te steunen. Een hoopvolle gedachte, maar steeds opnieuw blijkt dat de regeling niet volledig dekkend is en veel bedrijven tussen wal en schip belanden.

Zo zijn er ondernemingen die wél verplicht dicht moesten, zoals tattooshops, maar in eerste instantie geen enkele aanspraak mochten doen op het steunfonds. ZZP’ers waarvan hun onderneming op hun woonadres is ingeschreven kregen ook niets. Bedrijven die net open zijn of overgestapt zijn van payroll naar op eigen contract komen in de problemen omdat de Belastingdienst kijkt naar de loonkosten van januari. Kortom, alles gaat nog lang niet zoals het moet. Daarnaast maken ondernemers veel meer kosten dan alleen het personeel. Denk aan het huren van een pand of het afbetalen van leningen en investeringen. Ze moeten dus sowieso graaien uit hun spaarpotjes. Dat houden sommige bedrijven een maand vol, anderen misschien wat langer, maar altijd zit er een bodem in de spaarpot. Als je dan aanklopt bij de bank voor een lening, dan kom je gegarandeerd van een koude kermis thuis.

Het is dus kort door de bocht om te zeggen dat ondernemingen die nu failliet gaan per definitie geen gezonde bedrijven waren. Niemand had zich dit kunnen voorstellen. Vergeet ook niet dat ze al jaren hun inkomsten hebben zien zakken. De grote internetgiganten hebben het grootste gedeelte van de markt overgenomen. Gemak dient immers de mens. Ruimte om te sparen voor een wereldwijde pandemie was er niet geweest. Elk dubbeltje in hun kassa is al duizenden keren omgedraaid. Daarbij is het als ondernemer ongelofelijk hard om te horen dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan en dat het je eigen schuld is dat je bedrijf nu failliet gaat. Zij steken hun hele hebben en houden in hun bedrijf. Hun onderneming is letterlijk hun leven en zijn er dag en nacht mee bezig. Ze leven oprecht mee met hun personeel en hun klanten en zijn betrokken in de samenleving, bijvoorbeeld door het sponsoren van sportclubs.

De coronacrisis vraagt veel van ons allemaal. We zijn allemaal bezig met overleven. We bedenken prachtige initiatieven om de zorg een hart onder de riem te steken. Sturen lieve kaartjes naar vreemden in verpleeghuizen. Maken huiswerk met onze kinderen. We doen al veel, maar kunnen we niet nog iets meer doen? Wij hebben nu in de hand hoe de winkelstraat er volgend jaar uitziet. U bepaalt nu waar u volgend jaar in de zomer aan kan schuiven voor een lekker hapje, waar u over twee jaar snel en professioneel uw wasmachine kan laten maken, waar u volgende lente uw tuinbloemen kan halen, waar u cadeautjes haalt voor de kinderen en boeken voor uzelf.

Waar u ook woont, in Leeuwarden of in Jannum (het kleinste dorp ter wereld), er zijn ondernemers die nu uw hulp nodig hebben. Veel ondernemers zijn ontzettend creatief en hebben de leukste acties. Ze maken drive-throughs, starten een afhaalservice of werken met waardebonnen. Maak daar gebruik van! Niet één keer, maar vaker. Nu maar ook later. Ga naar ze op zoek, vraag ze zelf hoe je ze kan helpen.

We zitten nu in een fase dat ondernemers langzaam weer mogen starten. Dat betekent helaas niet dat ze nu al helemaal veilig zijn. Ze hebben een harde klap gehad, nu moeten ze weer overeind komen, met de middelen die ze aangereikt krijgen. Voor sommige restaurants is het fijn dat er dertig klanten binnen mogen zijn, maar voor vele werkt dit niet. Grote restaurants zijn niet rendabel, kleine restaurants kunnen nooit dertig gasten verwelkomen en de afstand garanderen en moeten dus toch afschalen. Daarnaast is de vraag of het publiek het allemaal wel aandurft. Voor de meeste ondernemers breekt een fase aan waar het erop of eronder wordt, blijven drijven of, met zicht op de finish, toch verzuipen. Help jij zij de finish halen?

Afbeelding