Tijdens een reanimatiecursus leer je hoe te handelen bij een hartstilstand
Tijdens een reanimatiecursus leer je hoe te handelen bij een hartstilstand

Weet jij hoe je moet reanimeren?

FRIESLAND - Per jaar krijgen bijna 16.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Van hen worden er ongeveer 8000 gereanimeerd. In 75% van de gevallen zijn het omstanders en niet medisch persoon die beginnen met de reanimatie. In Nederland staan 170.000 mensen geregistreerd als burgerhulpverlener. Zij hebben een EHBO-diploma en kunnen dus reanimeren. Toch komt het ook nog te vaak voor dat er niemand is die weet wat ze moeten doen. Zou jij in een noodgeval iemand kunnen reanimeren?

Vorig jaar organiseerde Radio10 de eerste reanimatiedag waar ze honderden mensen op één dag leerden reanimeren. Dit jaar is zo'n groot evenement natuurlijk niet mogelijk. Toch is het nog steeds belangrijk dat er aandacht is voor reanimeren, want het kan letterlijk levens redden.

Hoe leer ik reanimeren

Als er iets ergs gebeurt wil je natuurlijk kunnen helpen. Dan moet je weten wat je moet doen. Helaas kun je niet een levensreddende handeling leren door filmpjes te kijken op het internet. Het beste is om een reanimatie of EHBO cursus te volgen. Hier leer je niet alleen hoe het moet, maar moet je ook echt oefenen en krijg je dus een feeling bij de handeling. Je kan op verschillende plekken een cursus volgen. Zo biedt de Hartstichting regelmatig cursussen aan, kun je je bij het Rode Kruis aanmelden of kun je contract leggen bij de dichtstbijzijnde EHBO-vereniging.

Als de nood hoog is

Het kan voorkomen dat je getuige bent van een hartstilstand en (nog) geen cursus hebt gevolgd. Als er niemand anders in de buurt is kun je het beste toch zelf de reanimatie uitvoeren. De Hartstichting heeft een app ontwikkeld die je kan installeren op je telefoon. Zo heb je altijd juiste en duidelijke instructies bij de hand. Bel gelijk 112 wanneer je denkt dat iemand een hartstilstand heeft. Zij zullen je ook telefonisch bijstaan en je aanwijzingen geven tot het ambulancepersoneel er is.

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Iedereen mag een AED gebruiken, al is het beter als je weet wat je doet (dat leer je ook bij een reanimatiecursus). Als jij iemand aan het reanimeren bent, vraag dan iemand anders de AED te halen. Het is handig als je zelf weet waar je in jouw buurt een AED kunt vinden. Via buurtaed.nl kun je samen met je buurt sparen voor een AED.

Afbeelding