Afbeelding
Foto:

Theorie- en praktijkexamens gaan weer door

De coronacrisis heeft een flinke pauze heeft ingelast voor alle contactberoepen, daarom is het lang niet mogelijk geweest voor kandidaten om hun rijexamen te doen. Alle theorie-en praktijkexamens werden noodgedwongen afgezegd en kandidaten hebben het halen van hun rijbewijs uit moeten stellen. RondOm Vandaag had contact met het CBR over hoe zij het nieuwe normaal toepassen.

Hoe zit het met rijexamens die niet door konden gaan?

“Kandidaten die door de coronamaatregelen niet af konden rijden kregen van het CBR een voucher waarmee ze een nieuw examen kunnen boeken. Ze kunnen dus kosteloos hun examens alsnog doen. Dit geldt ook voor de theorie examens. Kandidaten Kunnen zelf een nieuw examen boeken zonder dat ze hier geld voor moeten betalen. Het kan wel voorkomen dat er door de rijschool kosten gemaakt zijn om het examen te regelen. Daar gaat het cbr niet over.

Blijven theoriecertificaten langer geldig?

“De geldigheid van de al behaalde theoriecertificaten worden tot een december verlengd.’’

Hoe worden theorie- en praktijkexamens veilig gemaakt?

“De theorie examens worden op halve kracht afgenomen. Er zijn in een examenruimte 24 plekken om het examen af te nemen. Er worden maar half zoveel kandidaten in de ruimte geplaatst zodat er altijd een hok ruimte is tussen de kandidaten. Verder staan er desinfectiespullen zodat alle plekken zo schoon en hygiënisch mogelijk blijven. Op het moment dat er iemand klachten heeft van het coronavirus dan mag je niet deelnemen aan het examen. Dan mag je het kosteloos verzetten naar een andere datum. Begeleiders worden gevraagd buiten te wachten zodat er zo min mogelijk mensen in het gebouw aanwezig zijn.’’

Hoe zit het dan met de praktijkexamens?

“Bij de praktijkexamens worden kandidaten gevraagd om een kwartier van te voren aanwezig te zijn. Dan wordt er nog gevraagd naar de gezondheid van de kandidaat en of er sprake is van klachten. De auto wordt van tevoren goed ontsmet en schoongemaakt door zowel de examinator als de kandidaat, en de instructeur mag niet mee. Verder wordt er door zowel de examinator als de kandidaat een mondkapje gedragen.”

Hoe zit het met de achterstand?

“Er zijn geen rijtesten geweest de afgelopen tijd. Als je met een gezondheidsspecialist moest praten werd dat ook uitgesteld. Die vallen natuurlijk ook onder de contactberoepen. Momenteel wordt alles op alles gezet om iedereen weer op weg te helpen maar is er nog altijd sprake van de achterstand die het CBR ook voor de crisis al had.”

Voor meer informatie omtrent veiligheid bij het CBR kan je kijken op de website, hier staat haarfijn uitgelegd welke maatregelen genomen worden en wat jij kan doen met je rijlessen.

Afbeelding