De gekke dromen kunnen ook veroorzaakt worden omdat je langer uitslaapt
De gekke dromen kunnen ook veroorzaakt worden omdat je langer uitslaapt

Het effect dat corona heeft op jouw slaap

Heb jij ook zulke rare dromen gehad de afgelopen tijd? Ze zijn ongetwijfeld uitgebreid besproken met je vrienden, collega’s en familie en zelfs op internet laten mensen zich uit over hun eigen gekke dromen. De redactie van RondOm Vandaag vond dit ook gek en besloot daarom onderzoek te doen. We hadden een gesprek met Leon Bosga, psycholoog bij iPractice en vroegen hem naar wat er gebeurt als je gaat slapen, wat dromen zijn en wat de corona perikelen te maken hebben met de manier waarop je droomt.

Voor we erachter komen wat dromen betekenen en waarom we zo apart dromen de laatste tijd, moeten we eerst weten wat er gebeurt als je slaapt: “Op het moment dat je wilt beginnen met jouw nachtrust wordt de hersenactiviteit geleidelijk minder en val je uiteindelijk in slaap, in deze slaap onderga je vier fases. Hoe langer je slaapt, hoe meer fases je doorgaat. Wanneer je begint aan een droom zit je in een aparte fase van de slaap. Eerst ga je in een lichte slaap, waarna je uiteindelijk in een diepe slaap valt. Na die diepe slaap kom je weer in een andere fase, namelijk de REM (rapid eye movement) slaap. In die fase van de slaap kun je dromen,’’ vertelt Bosga. De laatste fase van de slaap is die van de nieuwe cyclus.
Wat dromen eigenlijk zijn is nog steeds onbekend: “Wat we weten is dat een droom een soort verwerkingsmechanisme van de hersenen is van wat er overdag gebeurt. Dat heeft te maken met bepaalde emoties en gedachtes die overdag gebeuren en nog niet helemaal verwerkt zijn. Die emoties krijgen ‘s nachts tijdens het dromen een plek.’’

Leon vertelt ons dat de dromen die je in de nacht ervaart gerelateerd zijn aan wat overdag speelt: “Dankzij corona ervaren mensen overdag veel stress of angstgevoelens die te maken hebben met de crisis. Als die gevoelens niet goed verwerkt worden dan kunnen die terugkomen in de vorm van hele heftige dromen, bijvoorbeeld ook in nachtmerries.”

Dit is mogelijk een verklaring voor het vreemde dromen. Dromen kunnen verwijzen naar het feit dat je veel te verwerken hebt: “Omdat de situatie zo anders is, is het moeilijk om het allemaal een plekje te geven. Als je zo veel te verwerken hebt komt het wel eens voor dat dit zich op een vreemde manier kan uiten in de slaap. Er is namelijk veel meer activiteit in de hersenen als je in die REM slaap zit.”

Ook is het mogelijk dat het vreemde dromen te maken heeft met je ritme. Je dagelijkse ritme heeft namelijk invloed op jouw slaap. Want als je weinig zonlicht ziet door het thuiswerken heeft dit effect op je slaap en slaapritme, ook langer uitslapen heeft hier invloed op : “Als je langer slaapt kan je ook meer dromen. Dan onthoud je ook meer van je dromen en ben je bewuster van hoe vreemd de dromen die je hebt zijn.” Dit zou betekenen, dat dromen altijd al zo vreemd geweest zijn, maar omdat je nu langer slaapt je het meer ervaart.

Je veranderde leven heeft dus effect op jouw slaap. Het is nooit met zekerheid vast te stellen hoe het komt dat je vreemd droomt de laatste tijd. Het kan dat jouw vreemde dromen te maken hebben met onverwerkte emoties en gedachten, of juist omdat je nu langer slaapt door bijvoorbeeld een uur minder reistijd.
Een duidelijke reden is er helaas nog niet. Het is wel mogelijk om hulp te vragen aan een specialist. Ieder zijn slaapproblemen en ritmes verschillen, al helemaal in een tijd als deze. Leon geeft de mensen die kampen met deze problemen het advies om actief te blijven, want hoe meer je stil zit, hoe meer je slaap verandert.